Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 10. 11. 2022.

| Ekonomija

Osnovci žele da budu programeri i medicinski radnici, srednjoškolci vole društvene nauke

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
sajam zaposljavanja 1, foto jv sonja vidojkovic
Sajam zapošljavanja i profesionane orijentacije okupio brojne mlade; foto: JV / Sonja Vidojković

Veliki broj mladih posetio je Sajam profesionalne orijentacije u Oficirskom domu u Niš gde su imali priliku da se na jednom mestu upoznaju sa programima srednjih škola i fakulteta, da saznaju koje su profesije najtreženije i koje obrazovanje im je za to potrebno. Najviše zainteresovanih osnovaca je za elektrotehničku i medicinsku školu, dok se srednjoškolici interesuju za Filozofski fakultet. Organizatori ističu da je pored formalnog obrazovanja neophodna stručna praksa.

sajam zaposljavanja 2, foto jv sonja vidojkovic Iz ETŠ "Mija Stanimirović" kažu da se mnogi raspituju za njihovu školu; foto: JV / Sonja Vidojković Sajam je okupio je 18 srednjih škola i 17 fakulteta, a njihovi profesori, učenici i studenti predstavili su se maturantima osnovnih i srednjih škola.

Poslednjih godina veliko je interesovanje za programere, elektro i mašinske inženjere. ETŠ “Mija Stanimirović” upravo nudi znanje koje je potrebno za ove struke, a učenici ove škole kažu da se mladi često raspituju o školi jer shvataju da brzo mogu da nađu posao.

Mi možemo u budućnosti da upišemo Elektronski fakultet ili da odmah nađemo posao, čak nam i profesori preporučuju poslove. Dosta mladih, ali i roditelja se raspituje o školi jer su čuli da programeri lako mogu da nađu posao - kaže jedna učenica.

Pored IT sektora, osmaci su zainteresovani i za medicinsku struku, a učenica Osnovne škole “Miroslav Antić” Milica Vranić kaže da je već odlučila čime će se baviti.

Upisaću Gimnaziju “Bora Stanković” i to biohemiju, a posle srednje i Medicinski fakultet. Volela bih time da se bavim, a hoću li ostati u Srbiji ili zavisi kakvo će vreme tada biti - kaže Milica.

sajam zaposljavanja, foto jv sonja vidojkovic Društvene nauke u modi; foto: JV / Sonja Vidojković Filozofski fakultet u Nišu je godinama jedan od najtraženijih među studentima. Portparol Fakulteta Dušan Aleksić kaže da su tradicionalno najtraženiji programi psihologija i anglistika, ali da je sve više zainteresovanih za socijalnu politiku i socijalni rad i komuniciranje i odnose sa javnošću. Nedavno je Fakultet reakreditovao sve studentske programe pa sada studenti mogu da steknu sva potrebna znanja, ali i praktične veštine kako bi po završetku studija lakše našli posao.

Ono što je dobro je da smo uspostavili saradnju sa velikim brojem privatnih i državnih institucija gde studenti sada mogu da obavljaju stručnu praksu ali i da ostvare kontakte za buduće zaposlenje - ističe Aleksić.


Za sticanje znanja nepohodna stručna praksa

Nacionalna služba za zapošljavanje akcenat je stavila na deficitarna zanimanja i dualno obrazovanje, a direktor filijale u Nišu Boban Matić kaže da je njihova obaveza da mladima omoguće da stečeno znanje primenjuju kasnije u praksi.

Maturanti će se danas upoznati sa programima, a sledeće godine će i upisati neku od ovih srednjih škola i fakulteta. Nakon zavšrenog formalnog obrazovanja imaće priliku, a to naša obaveza je da im to pružimo, da to formalno obrazovanje primenjuju u niškim firmama- kaže Matić.

Gradski većnik za privredu i održivi razvoj Vladislav Marjanović kaže da se Grad trudi da što više formalno obrazovanih ljudi bude na raspolaganju privrednicima i dodaje da je bitno da škole i fakulteti sarađuju sa firmama jer je sastavni deo edukacije stručna praksa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    16:51 // 11. 11. 2022.

    A ko ce da ore?

    • Torpedo

      18:54 // 11. 11. 2022.

      Sto se ne prijavis ?

  • Boki

    16:50 // 10. 11. 2022.

    Koje drustvene nauke.Socijologija,Filozofija.To samo kom se roditelji nakrali pa da zive i izdrzavaju porodicu od 60.000. din.

    • filozof

      23:11 // 10. 11. 2022.

      pa da, ali malo i da se udari porez po programerima koliko treba, dosli bi i oni na tih kako kazes 60000....

    • Sociolog

      11:29 // 11. 11. 2022.

      Nije tacno,proverite kolike su plate socijalnih radnika psihologa i pedagoga po socijalnim ustanovama i domovima za decu. Niko nije ispod 100.000,00 a nista ne rade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: