Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 9. 4. 2024.

| Ekonomija

Osvetljena trim staza na Hisaru kod Prokuplja, vrednost radova oko 8 miliona dinara

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
trim staza osvetljenje
Probno osvetljenje već pušteno u rad; Foto: Služba gradonačelnika Prokuplja

Trim staza na Hisaru iznad Prokuplja i omiljeno odredište rekreativaca, do kraja ove nedelje zvanično će prvi put dobiti osvetljenje duž čitave trase, čime se omogućava njeno korišćenje i u večernjim satima. Dužina staze je 1.320 metara, a vrednost radova je finansiralo nadležno ministarstvo sa 6 miliona, dok je Grad Prokuplje izdvojio dodatna 2 miliona dinara.

Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović kaže da su osvetljavanjem trim staze Prokupčani dobili uređeno mesto za rekreaciju i odmor, a sve u cilju promocije zdravih stilova života. trim staza osvetljenje Do kraja nedelje i zvanično će biti pušteno u rad osvetljenje; Foto: Služba gradonačelnika Prokuplja

U toku je probni rad nove rasvete, očekuje se da će do kraja nedelje biti potpuno u funkciji. Osvetljavanjem trim staze, Prokupčani su dobili uređeno mesto za rekreaciju i odmor. Ovo je još jedan korak ka promociji zdravih stilova života i podizanju kvaliteta života naših građana. Verujemo da će ova modernizacija doprineti prijatnijem osećaju tokom šetnje svih koji koriste ovu stazu - rekao je gradonačelnik Antović.

Trim staza na Hisaru godinama privlači veliki broj rekreativaca, a njeno uređenje započelo je karjem 2022. godine kada su završeni zemljani radovi.

Nova rasveta je duž čitave staze, izvedena je metalnim stubovima visine 5 metara sa međusobnim rastojanjem od oko 25 metara, a osvetljenje je obezbeđeno LED svetiljkama snage 39,2W za ulično i parkovsko osvetljenje.


Hisar proglašen za kulturno dobro 1961. godine

Brdo Hisar iznad Prokuplja proglašeno je za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku Hisara nalazi se crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu, Latinska crkva. tvrđava Radovi na uredjenju prostora na tvrđavi koštali 34,5 miliona dinara; Foto: Lj. M.

Tu je još i plato sa sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara izgrađena je zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula.

Krajem 2020. godine završeni su kompletni radovi na sanaciji, restauraciji i konzervaciji bedema tvrđave na brdu Hisar iznad Prokuplja, omiljenom šetalištu svih građana.

U sklopu radova izgrađena je i staza do tvrđave, kao i osvetljenje, a vrednost radova koji su se odvijali u dve faze je 34,5 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    13:00 // 9. 4. 2024.

    I vec svaka treca sijalica ne radi. Smehotres!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: