Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:28, 24. 10. 2023.

| Ekonomija

Osvetljenje u Nišu povereno privatniku za 13,5 miliona evra na 15 godina - svetiljke nove, uštedu tek očekuju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
rasveta nis; foto: čitalac
Javno osvetljenje kroz privatno partnerstvo - jedan od najskupljih ugovora u Nišu; foto: čitalac

Jedan od najskupljih projekata u Nišu, koji građane košta čak 1,6 milijardi dinara, javno-privatno partnerstvo za osvetljenje koje su potpisali sa konzorcijumom oko Resalte, započet pre više od dve godine, trenutno je u fazi "garantovanja", kažu iz KLER-a i uveravaju da je svih dogovorenih 23.556 svetiljki zamenjeno novim i kvalitetnim, domaće proizvodnje. Ušteda novca i energije računa se tek od ove godine, za svih 12 meseci, ali očekuju da će biti ostvarena bar minimalna od oko 74 %.

ulicna-rasveta-12-nis-foto-jv-jelena-misic Zamenjeno 23.556 svetiljki LED svetlima, ali još nije poznata konačna ušteda; foto: JV/Jelena Mišić Još krajem 2020. godine je većina niških odbornika bila za to da Niš pristupi javno-privatnom partnerstvu i potpiše ugovor sa konzorcijumom oko slovenačke Resalte, povezane sa premijerkom Anom Brnabić, koja je dobila na tenderu ugovor vredan više od 13,5 miliona evra.

To je jedan od najskupljih projekata u Nišu, a podrazumeva da 15 godina o javnom osvetljenju u Nišu brinu privatne firme Reslata doo, Emporio team doo i Elgra vision doo, ali da za taj novac obezbede uštedu para i energije.

KLER vodi i taj projekat, ćutali su o njemu mesecima, a i ranije nisu bili mnogo rečiti i transparentni o tome da li se za toliko novca koji građani daju sve odvija po planu. ulicna-rasveta-13-nis-foto-jv-jelena-misic Očekuju da će ušteda biti bar minimalno propisana; foto: JV/Jelena Mišić

I nije sve na početku bilo prema planu, jer su počeli zvanično da rade tek početkom juna 2021. godine, odnosno 7 meseci nakon "zelenog svetla" odbornika. Rok da zamene više od 23.000 svetiljki u gradu i selima bio je 9 meseci, ali je "garantni rok" počeo tek ove godine.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga zamene, rekonstrukcije i održavanja dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada Niša, trenutno se nalazi u periodu garantovanja, koji je započeo 01.01.2023. godine, a čije je trajanje do kraja ugovorenog perioda. U periodu impementacije ugovora o JPP, u kome su izvođene aktivnosti izgradnje dogradnje, rekonstrukcije, adaptacije i sanacije sistema javnog osvetljenja, kao i ugradnje/instalacije i puštanje u probni rad instalacija, njihovih delova, opreme i softvera zamenjeno je 23.556 svetiljki - navode iz KLER-a.

ulicna-rasveta-3-nis-foto-jv-jelena-misic Nisu precizirali da li to znači da je bilo kašnjenja u realizaciji jednog od najskupljih ugovora u Nišu, ali tvrde da se trenutno realizuje u skladu sa predviđenom dinamikom.

Ugovor je od 01.01.2023. godine ušao u završni period garantovanja, u kome se ostvaruje finansijska ušteda kao i ušteda energije u sistemu javnog osvetljenja u gradu, sa ciljem efikasnijeg korišćenja energije i odgovarajućeg smanjenja emisije ugljen-dioksida (CO2), kao i smanjenja operativnih troškova sistema javnog osvetljenja - dodaju u KLER-u.

Iz KLER-a su ranije novinarki Južnih vesti rekli da su nove svetiljke 100 % domaće proizvodnje, i to firmi Zumtobel Niš, Buck lighting Beograd i Feman Jagodina, koja je Resalti bila konkurent na tenderu. 800x600_IMG-07bb11f50d65eccff6063a4e99de39ed-V Javna rasveta u Nišu neretko i danju "radi"; foto: JV/Ljubica Jocić

Ipak, nisu objasnili zašto se tim poslom i dalje bavi Parking servis, gde u planiranim radovima i danas objavljuju da menjaju sijalice po prijavama građana i otklanjaju kvarove na javnom osvetljenju u Nišu, a čini se da nisu prestale ni žalbe građana na mračne ulice, kao i na to što sijalice "gore" i danju.

Period garantovanja koji KLER pominje traje 12 meseci, pa kažu da zato ne mogu da preciziraju kolika je do sada ostvarena ušteda, ali da preliminarni podaci potvrđuju da će minimalna koju su tražili biti ostvarena. ulicna-rasveta-11-nis-foto-jv-jelena-misic Ugovor vredan 1,6 milijardi dinara; foto: JV/Jelena Mišić

Kako je period garantovanja počeo 01.01.2023. godine, još uvek se ne može govoriti o podacima vezanim za ostvarenu uštedu, gde se pre svega misli na finansijsku uštedu, kao i na uštedu energije, jer je obračunski period u toku perioda garantovanja, period od 12 kalendarskih meseci, tokom kojih se vrši obračun i dokazivanje postignute uštede energije i finansijske uštede tokom perioda garantovanja. Projektovana minimalna ušteda je 73,37%, što preliminarne kvartalne provere za sada i potvrđuju - pojašnjavaju iz KLER-a.

Podsetimo, procena nadležnih je da će ovim ugovorom uštedeti 100 miliona dinara, ali da benefit neće biti samo po džepu, već i zdravlju građana, jer neće više imati svetiljke koje imaju živu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Srki

    16:58 // 26. 10. 2023.

    Ustedu tek treci put kad se zamene posle 12 god.A tolike pare avans.

  • nislija

    18:04 // 24. 10. 2023.

    Vecinu bandera u gradu gde nisu radile sijalice pre zamene,a verovatno zbog kvara instalacije,oni ne popravljaju i samo stavljaju nove led lampe koje takodje ne svetle jer nemaju dovod struje.Stikliraju banderu kao odradjen posao i idu dalje.
    Smesno...

    • Torpedo

      21:03 // 24. 10. 2023.

      Smesno ili ne,to je realnost ! Ko je to dozvolio, iako zna da je u pitanju lopovluk sa narodnim parama ? Ko cuti, dok mu se uzimaju pare iz dzepova ? Pa NAROD ! A, da- Narod je naizborima rekao svoje !

  • Maxa

    16:16 // 24. 10. 2023.

    Mora da je celu kampanju finansirala jedna niška poznata kafana, jer je po zameni rasvete u celom gradu MRAK.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: