Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:49, 28. 11. 2017.

| Ekonomija

Otkaz sindikalcima koji su organizovali štrajk u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
strajk sindikata TSO arhiva
Otkaz štrajkačima; foto: Lj.M.

Nakon što su sredinom ovog meseca primili upozorenje sa najavom otkaza ugovora o radu zbog, po tumačenju poslodavca, nezakonitog štrajka, četiri od pet sindikalaca u Turističko-sportskoj organizaciji dobilo je otkaz.

Sa posla je isteran predsednik Nezavisnog sindikata radnika TSO Vanja Stojanović, kao i tri članice sindikata i Štrajkačkog odbora koji je formiran nakon što su, tokom racionalizacije i gašenja Službe higijene, otkaz dobile sve čistačice, osim šefice službe koja je bila i predsednik drugog sindikata TSO.

I dok je tada direktor Bratislav Lukić tvrdio da je šefica kao predsednik jednog od dva sindikata zaštićena od otkaza po Statutu preduzeća, Stojanović ističe da se u njihovom slučaju nije mnogo vodilo računa ko je na kojoj funkciji i u kom svojstvu je organizovan sporni štrajk upozorenja na osnovu koga su sindikalci, posle upozorenja, dobili otkaze.

Vanja Stojanović tvrdi da je u pitanju nedvosmislena politička odluka i želja da se ugasi svaki vid sindikalne borbe, a sve u cilju zastrašivanja radnika i pokušaja diskriminacije, pa će već tokom ove nedelje svoja prava zatražiti na sudu, nakon što je sva potrebna dokumentacija predata advokatu.

Odluka da se da otkaz predsedniku sindikata i članovima koji su zakonski prijavili štrajk upozorenja je u stvari pokušaj da nas ućutkaju i da se jednostavno povinujemo svakoj odluci poslodavca. Bahatost i nebriga prema ljudima koji se otpuštaju je ono što treba da zabrine sve građane Prokuplja, ali i radnike lokalne samouprave kojima se već sada preti novim otkazima u narednom periodu – kaže Stojanović.

On naglašava da je saradnja sa poslodavcem bila zadovoljavajuća samo u onom delu kada je sindikat uspeo da prvobitno najavljenu racionalizaciju od 19, svojim aktivnostima smanji na 12 radnika.

Stojanović ističe da je u njegovom odsustvu predsedništvo Nezavisnog sindikata izabralo novog zastupnika Aleksandra Paunovića koji će voditi Sindikat do daljeg i koordinirati buduće aktivnosti do povratka predsednika.


Čistačice tužile Turitičko-sportsku organizaciju

Dve od osam čistačica koje nisu potpisale otkaz ugovora o radu, odlučile su da tuže Turističko-sportsku organizaciju.

One, kako kažu, nisu podlegle brojnim pritiscima da dobrovoljno napuste firmu i očekuju da će pravda biti na njihovoj strani, te da će biti vraćene na posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: