Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:12, 19. 10. 2017.

| Ekonomija

Otkazi za sve čistačice u prokupačkom Turističko-sportskom centru

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Zbog racionalizacije sve čistačice ostaju bez posla; foto: Lj.M.

Nakon odluke lokalne samouprave da otpuste 12 radnika, nadležni u Turističko-sportskom centru odlučili su da gašenjem Službe higijene i otpuštanjem svih 8 radnica službe, osim šefice koja je i predsednik jednog od dva sindikata, reše problem viška zaposlenih.

Pored otkaza za sve čistačice, još petoro radnika dobrovoljno se prijavilo za socijalni program.

Ipak, zbog ovakve odluke rukovodstva, ova ustanova ostaće bez čistačica koje su održavale oko 3.000 kvadrata prostora, uključujući i sportsku halu gde dnevno prođe na stotine sportista koji u njoj treniraju, pa će higijenu do daljeg, bar prema rečima nadležnih, održavati preostali radnici.

I dok za čistačice nema posla, na radnim mestima ostaće 7 pravnika, 8 portira, 9 radnika ugostiteljstva i još 11 zaposlenih u finansijama i računovodstvu.

Radnice, od kojih su većina socijalni slučajevi i među kojima ima i samohranih majki, minimalcem koji su primale su prehranjivale svoje porodice, ali su sada stavljene pred svršen čin jer im je ponuđeno da dobrovoljno, uz socijalni program, potpišu rešenje o otkazu. Smernica Novković lj.m. foto Smernica Novković je samohrana majka a troje dece i uskoro će dobiti otkaz; foto: Lj.M.

Kao samohrana majka sa 3 deteta ja sam praktično postala socijalni slučaj. Mogu slobodno da me sa decom prijave na narodni kazan jer nemam gde da nađem drugi posao. Kada su rekli da će biti racionalizacije, očekivali smo svi da će bar malo biti pravde za najugroženije i da će se znati neki kriterijumi. Ovako, najlakše je isterati najslabije – kaže čitačica Smernica Novković.

Ni ostale žene nisu u boljoj situaciji i tvrde da su, kada je trebalo, radile i po 10 sati dnevno, da većina njih nije iskoristila ni prošlogodišnji odmor, a rešenje o odmoru za ovu godinu do danas ni jedna od njih nije dobila.


Sindikat najavljuje štrajk

Ono što je još problematično za jedan od dva Sindikata TSO čiji je predsednik Vanja Stojanović je i jedan radnik više za otpuštanje od broja koji je lokalna samouprava propisala, zbog čega će od četvrtka, kako kaže, najverovatnije započeti štrajk. 3 VANJA STOJANOVIC LJ.M. FOTO Stojanović već za sutra najavljuje štrajk; foto: Lj.M.

Tokom dana imamo sednicu Upravnog odbora gde ću predložiti da od sutra stupimo u zakonski štrajk. Najavljeno otpuštanje radnika i gašenje Službe higijene je sramota za rukovodioce i siguran sam da nije urađeno po zakonu, a najmanje je moralno. Smatram da je najbolje da ostanu samo oni koji su ovo smislili i da oni rade posao tih žena – kaže Stojanović.

Sa druge strane direktor TSO Bratislav Lukić tvrdi da je racionalizacija u toku i da se sve radi u skladu sa zakonom.

Nažalost, meni je pripala dužnost da otpustim ljude koje su drugi zapošljavali. Ukidanjem službe niko, pa ni samohrane majke, nisu zaštićene – tvrdi Lukić.

Činjenicu da je u Službi higijene ostala samo šefica službe, on objašnjava time da će ona dobiti drugo radno mesto.

Po našem Statutu ona kao predsednik sindikata ne može dobiti otkaz za vreme vršenja dužnosti i godinu dana nakon toga – dodaje Lukić.

Inače, šefica Službe higijene i predsednica Sportskog sindikata Tatjana Milosavljević rekla je da nema šta da kaže i da sindikat sa ovom temom nema ništa.


Predsednik Opštine za pravednu racionalizaciju

Prvi čovek Prokuplja Aleksandar Simonović kaže da prvi put čuje o racionalizaciji u TSO i naglašava da je direktor taj koji sprovodi racionalizaciju.

Što se mene tiče, ostajem pri stavu koji sam ranije rekao, da racionalizacija treba da se sprovede pažljivo, u skladu sa zakonom i što pravednije kako se ne bi desilo da samohrani roditelji ili radnici od čije plate živi cela porodica ostanu bez posla – podseća Simonović.

On napominje da je na direktoru hoće li ga poslušati ili ne, ali će, ukoliko se racionalizacija ne uradi po zakonu, tražiti odgovornost direktora i on će, tvrdi Simonović, snositi posledice.

Podsetimo, odluka o racionalizaciji viška zaposlenih u sistemu lokalne samouprave doneta je 1. septembra i prema njoj bi otkaze trebalo da dobije 67 radnika na neodređeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SNS

    13:11 // 19. 10. 2017.

    Udrite braco na sirotinju nek pocrkaju, da ostanemo samo mi napredni koji smo posteno kupili diplome.

  • Prokupčanin

    12:41 // 19. 10. 2017.

    Ovo je stvarno sramota i bruka. Imaju "pravnike"više nego TUŽILAŠTVO a izbacuju čistačice koje su jedino nešto radile. Sve one sa minimalcem, koštaju koliko i dva tri njihova "visokoškolca" sa kupljenim diplomama.

  • zorkaa

    12:14 // 19. 10. 2017.

    sramota samohrane majke nikad nisu imale nikakva prava uvek su i bile visak,cistacice da idu a sta ce toliko ostalih radnika na tim mestima za njih ima posla .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: