Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 22. 6. 2021.

| Ekonomija

Otkupna cena malina u leskovačkom kraju 320 dinara, rod manji nego prethodnih godina

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Maline
Otkupna cena raste; foto: M. M.

Voćari na jugu Srbije godinama unazad suočavaju se sa problemima prilikom otkupne cene njihovih proizvoda, a malinari su ove godine konačno dočekali, kažu, dobru cenu. Na većini otkupnih mesta trenutna cena maline u leskovačkom kraju iznosi 320 dinara, dok malinari očekuju da se ona uveća, s obzirom na to da se u pojedinim delovima Srbije za kilogram maline plaća imeđu 350 i 400 dinara, ali i zbog roda koji je dosta manji nego prethodnih godina.

Sa berbom maline aktivno se krenulo pre nekoliko dana, a malinare je, kao i svake godine, najviše interesovala otkupna cena. Dugo se nagađalo koliko će na otkupnim mestima koštati kilogram, ali za razliku od prethodnih godina, proizvođači ove godine mogu biti zadovoljni, pošto je početna cena bila 300, a sada je već narasla na 320 dinara. Međutim, ovogodišnji rod je mnogo manji u odnosu na prošle godine. Maline Rod manji nego prethodnih godina; foto: M. M.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnjom cenom smo zadovoljni. Nismo znali otkupnu cenu do pre neki dan, a trenutna je 320 dinara. Ovogodišnji rod je mnogo manji, maline nema puno, takva je godina, tako da će verovatno cena rasti - priča za Južne vesti malinar iz leskovačkog kraja.

Ipak, ono što dodatno može da raduje malinare u Leskovcu jeste otkupna cena u ostalim delovima Srbije, ali to ne garantuje da će do povećanja cene doći i u Jablaničkom okrugu.

Vegetacija nije svuda ista, u nekim delovima, u zavisnosti od vremenskih i terenskih uslova, malina kasnije sazreva. To naravno ne znači da ćemo dostići cenu koja je trenutno u ostalim delovima Srbije. Bilo je slučajeva, ne samo sa malinom, nego i sa pšenicom i kukuruzom, da je manja cena kod nas. Svi su u podređenom položaju u odnosu na nas, tamo se ljudi bore, protestuju, a mi ovde znamo samo da radimo - objašnjava voćar.


Maline Radnici pre biraju fabrike nego malinjake; foto: M. M. Posla ima i za berače, ali radnika nema

Problem malinarima predstavlja nedostatak radnika jer, kako kaže vlasnik malinjaka, i deca sa sela odlaze da rade po fabrikama.

Malina se, za razliku od višnje, bere više od mesec dana. Radnike teško nalazimo, jer svi odoše da rade u fabrike, dok za branje trenutna cena ide između 100 i 120 dinara. Naravno da nije problem da platimo tu cenu kada je otkupna cena dobra. Pre 7,8 godina radnici su se sami nudili da beru, a sad mi idemo kod njih da ih molimo - žali se vlasnik malinjaka.

Inače, prošlogodišnja cena malina bila je između 190 i 220 dinara, a baš zbog takve cene mnogi proizvođači su odlučili da smanje ili u potpunosti izvade sadnice malina iz svojih parcela.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nego

    15:17 // 16. 6. 2023.

    У шабачкој махали нема цене за малину, а данас и не откупљују кажу киша, па онда гледам малину а и она мене где се нађосмо нико нас неће, црвена она а црвен и ја, сетим се ветеринара Мише који је 2 ха попрскао у роду, па нећу се ваљда још и тровати...

  • Milan

    21:11 // 22. 6. 2021.

    Sto lazu narod??? Kad bude krenula sezona ce spuste na 120rsd/kg

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: