Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 16. 6. 2022.

| Ekonomija

Otkupna cena za kilogram maline u Leskovcu 500 dinara, rod sve slabiji

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Maline
Rod manji, cena veća; foto: M. M.

Posle nekoliko godina i niske otkupne cene na koju su se žalili, malinari kažu da su ove godine zadovoljni početnom otkupnom cenom od 500 dinara, ali da nisu zadovoljni rodom koji je dosta manji. Otkupljivči ističu da će cena malina skoro pa sigurno do kraja berbe biti uvećana, pošto se u pojedinim delovima Srbije kilogram maline već sada plaća oko 600 dinara.

Berba maline u leskovačkom kraju na samom je početku, a za razliku od prethodnih godina, kada se cena praktično nije znala do početka berba, ove godine malinari ističu da su cenom mnogo zadovoljniji nego prošle i pretprošle godine, kada je ona na početku iznosila između 200 i 300 dinara.

Za cenu od 500 dinara kažu da je prihvatljiva, ali je rod usled suše u aprilu i maju, ali i obilnih kiša prethodnih dana znatno manji nego u 2020. godini.

Dobra je cena, moramo da kažemo to sad, jer da se setimo 2020. godine je bila 200, prošle godine smo krenuli sa 300 pa došli na 400, ovo je neka prihvatljiva i realna cena. Međutim, iz godine u godinu je rod manji, u odnosu na pre 2, 3 godine smanjeno je za oko 30, 40%, pa kad se sve sabere i oduzme - mi ćemo opet biti na istom kao 2020. godine - priča malinar za Južne vesti.

Maline Očekuje se rast otkupne cene; foto: M. M.Rastu cena raduju se voćari, a da je to realno da se desi kažu i otkupljivači, s obzirom na trenutnu cenu maline u ostalim delovima Srbije, gde se ona kreće oko 600 dinara.

Bilo je bojazni oko tržišta i cele situacije u svetu oko izvoza, ali na kraju proizvod uvek dođe do svog tržišta. To pokazuju i cene, negde se kilo maline plaća i do 600 dinara, kako berba odmiče i ovde kod nas će ta cena biti dostignuta. Maline se dugo beru, to je takvo voće i tu je njena prednost u odnosu na višnju, kolika će ukupna cena da bude - videćemo - kaže otkupljivač voća.


Berača sve manje

Malinari će i ove godine morati sami da beru svoj proizvod, pošto je sve teže naći radnika, ali kažu da im to sa trenutnom cenom ne pada teško.

Sa ovom cenom nije problem i platiti radnika, ali ne možemo da ih nađemo. Sami ćemo da se skupljamo, pravimo kombinacije, zvaćemo rođake i prijatelje u pomoć, tako da sa ovom cenom svi imamo mnogo više motiva da beremo - kaže vlasnik malinjaka.

Za razliku od maline, berba višanja u Toplici počela je pre nekoliko dana, otkupna cena za prvu klasu iznosi 70 dinara, a te cene očekuju se i u leskovačkom kraju, gde otkup tog voća još nije počeo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    13:00 // 16. 6. 2023.

    Ne brinite,platice vam" Informer "500 din. posle potopa ,a dobicete 200...

  • Zajev

    08:52 // 6. 11. 2022.

    Kolika ce Cena Malina biti u 2023. Godini

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: