Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 24. 2. 2015.

| Ekonomija

Otpuštaju 50 "opštinara" u Nišu

Autor:B. G.Izvor:Niška televizija, Južne vesti
opstina
Ministarstvo lokalne samouprave naložilo da bude otpušteno 6 odsto od ukupnog broja zaposlenih

Pravdajući se merama štednje, iz gradske vlasti u Nišu je najavljeno da će do kraja februara bez posla ostati najmanje 50 službenika gradske uprave, računajući i opštine.

Taj nalog lokalna vlast je dobila od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Preciznije, broj radnika je potrebno smanjiti za 6 odsto.

Kako je rečeno na sastanku gradskih većnika, čelnici grada pokušaće da te mere budu fer i korektne, i najmanje bolne za sve zaposlene u lokalnoj administraciji - prenosi NTV.

Do cifre od pedesetak ljudi viška, pojasnio je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, došlo se sabiranjem broja zaposlenih u gradskoj i opštinskim upravama.

Naime, on tvrdi da u gradskoj upravi trenutno radi 854 radnika, od kojih je 65 na povremeno-privremenim poslovima, a da je u gradskim opštinama zaposleno oko 300 ljudi.

Mere štednje i racionalizacija kadra predviđaju i smanjenje zaposlenih u javnim preduzećima dodaje Slavković, ali ona još nisu dostavila svoje predloge, iako krajnji rok ističe za nekoliko dana.


Koliki je pravi višak?

zaposleni Podatak o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji; Izvor: Ministarstvo finansija Po zvaničnim podacima Ministarstva finansija, odnosno Registru zaposlenih u Nišu je u decembru 2014. godine bio zaposlen čak 1.961 službenik. Od tog broja 1.530 na neodređeno, a 431 na određeno vreme i "po drugom osnovu".

Pritom, po računici istog ministarstva tu bi maksimalno smelo da radi njih 1.430 - 1.302 na neodređeno vreme i 130 na određeno.

To znači da je u niškoj lokalnoj administraciji višak preko 500 ljudi.

Ovo ne predstavlja samo trošak za plate svih tih "opštinara", već je zakonom predviđeno i da Ministarstvo umanju novac koji iz državnog budžeta uplaćuje gradovima i opštinama koje imaju višak zaposlenih.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    08:46 // 27. 2. 2015.

    nema nama spasa-unesreceni i izigrani,raduju se buducoj tudjoj nesreci!solidarnost,sabornost ne postoji!svi od 90-te,pa do danas su zavadjali pa vladaju.ko poslednji izadje,nek ugasi svetlo!

  • dr Jakov Zlatar

    09:46 // 26. 2. 2015.

    http://www.juznevesti.com/Sport/Uplatio-30-dinara-na-kladionici-dobio-5-miliona.sr.html

  • dr Jakov Zlatar

    09:42 // 26. 2. 2015.

    CVETKO PRVI@ ja sve vidim.A voleo bih i ti da radiš u javnom sektoru, pa da vidiš da nije zezanje.naročito kad treba nekog da "podigneš " a nemaš dokaze, ili da gurneš glavu gde drugi ne bi nogu.Uzgre

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: