Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:24, 31. 3. 2010.

| Ekonomija

Oživljavanje Evroregiona

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti

 Gradonačelnici Niša, Sofije i Skoplja sastali su se u bugarskoj prestonici povodom intenziviranja prekogranične saradnje i aktivnosti u okviru projekta Evroregion.

Na sastanku je dogovoreno formiranje nacionalnih timova koji će raditi na izradi projektnih aktivnosti, dok su gradonačelnica Sofije, Jordanka Fondakova, saopštila da će predstavnici Bugarske, zemlje članice Evropske unije, u Briselu predstaviti projekat Evroregion i zatražiti pronalaženje mogućnosti za finansiranje aktivnosti u okviru projekta iz evropskih fondova. 

Troje gradonačelnika saglasili su se da u roku od jedne godine pripreme zajednički plan prostornog razvoja koji će biti osnova prekogranične saradnje, sa kojim bi konkurisali kod fondova Evropske unije. 

Gradonačelnici su razgovorali i o saradnji na izradi projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i urbanističkih planova.

U kabinetu gradonačelnika Niša, Miloša Simonovića, susret sa čelnim ljudima Skoplja i Sofije ocenjen je kao prvi veći korak u procesu realizacije ideje o osnivanju Evroregiona koja je nastala 2001. godine.

- Sastanak u bugarskoj prestonici bio je prilika da se još jednom definišu pitanja zajedničkog regionalnog razvoja, potreba i interesa na trianglu Niš-Sofija-Skoplje. Intenziviranje privrednih prekograničnih aktivnosti regiona oko Niša, Sofije i Skoplja predstavlja prioritet i proces od vitalnog interesa za razvoj i funkcionisanje tri regiona - piše u saopštenju objavljenom na sajtu grada Niša.

Evrobalkan region formiran je 2001. godine, ali u periodu 2004-2008. godina, tokom mandata gradonačelnika Niša, Smiljka Kostića, saradnje sa Skopljem i Sofijom praktično nije ni bilo.

Sofija će nastaviti predsedavanje Evroregionom do marta 2011, kada bi ulogu lidera u naredne dve godine trebalo da preuzme Niš.

Najbitnija zajednička budućnost

 

Gradonačelnik Skoplja, Koce Trajanovski, rekao je da postoje oblasti u kojima postoje neslaganja, ne precizirajući o čemu je reč, ali je naglasio da je cilj EvroBalkan regiona fokusiranje na teme oko kojih postoji saglasnost svih strana.

- Sve nesporazume i neslaganja moramo zaboraviti u interesu naše zajedničke budućnosti u velikoj Evropi - izjavio je Trajanovski a prenosi Sofijska novinska agencija

 

Miloš Simonović, gradonačelnik Niša o postignutom dogovoru da Sofija preko svoje kancelarije u Briselu lobira u EU za interese Niša i Skoplja

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Sabac

    12:03 // 1. 4. 2010.

    Veliki pozdrav za bracu Srbe iz Nis i okolinu,slucajno sam nasao vas sajt i veoma mi se dopada!Sto se tice projekta Evrobalkan region,zar vam to ne para usi i ne lici na projekat vojvodina srednje evropski region!Vojvodina ima svoje predstavnike u Briselu i Juzna Srbija ce preko Bugarske imati,Raska oblast ce uskoro biti ukljucena preko Turske u neki slican projekat! Srbija nije samo Beograd,ovo sto se desava vodi rasparcavanju zemlje!Nismo nikad teritorije gubili u ratovima vec u miru,zbog nesposobnosti nasih vlastodrzaca!Najteze je biti Srbin u Srbiji,psi imaju veca prava!Zivela Macva neovisna republika,sto mi ne bismo imali pravo da radimo sa nasim novcima sta hocemo,nije Macva krava muzara!Kako se sve manje Srba radja vece su mi sanse da postanem predsednik Neovisne Macvanske republike,vreme je da neko kaze dosta!Veliki pozdrav

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: