Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 25. 4. 2020.

| Ekonomija

PKS: Niška firma uskoro počinje proizvodnju testova na korona virus

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
pks
Iz kompanije veruju da će proizvodnja krenuti za 2 do 3 nedelje; foto: PKS

Da će kompanija NeoMedica iz Niša uskoro će početi proizvodnju testova na novi korona virus, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i rekao da će biti prva u regionu i jedna od malobrojnih firmi u svetu koje prave ove testove. Iz ove kompanije kažu da u proizvodnju kreću čim dobiju dozvolu, za oko 2 do 3 nedelje, kao i da će dnevno praviti 1.500 testova.

Prema rečima Čadeža, niška firma će tom proizvodnjom moći da pokrije deo potreba našeg zdravstva za testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta. Iz PKS objašnjavaju i da će po završetku epidemije testovi iz niške fabrike moći će da se koriste i za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinisanje.

Vlasnik i direktor kompanije NeoMedica Saša Tričković kaže da je već instalirana nova linija za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i kovid 19.

Nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je fabriku i proverila ispunjenost zakonskih - prostornih, kadrovskih i uslova koji se tiču opreme kojom raspolažemo. Uz veliku podršku koju nam je od početka pružila Privredna komora Srbije, očekujemo, da po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje krenemo sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno - kaže Saša Tričković.

On objašnjava da je niška firma prepoznala šansu za prodor na tržište imonologije te da je stvoren potpuno automatizovani monotest, imunohemijski analizator Naissa, po modelu “jedan kertridž-jedan test-jedan pacijent’’.

Predsednik Privredne komore Srbije najavljuje i da će niškoj kompaniji preusmeriti 5 miliona dinara koje je Nectar uplatio na humanitarni račun PKS za donacije privede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvetislav

    16:55 // 26. 4. 2020.

    A ko je Čadež? Mislim Taj lik se po javio posle 2013, uz SNS usao u PKS..... Jel zna neko ko je iz inostranstva lobirao za njega da bude to sto jeste?..... Šta je stručan?... Na osnovu koje igre je tu?.... Hvala

  • Posmatrac

    12:46 // 26. 4. 2020.

    Kakva slucajnost. Saša Tričković, vlasnik i direktor kompanije NeoMedica i "predsednik Grupacije proizvođača medicinskih sredstava Privredne komore Srbije" pocinje proizvodnju testova za COVID 19, a posao mu dodelio "Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije".

    • Trkač

      15:24 // 26. 4. 2020.

      Isti onaj koji je primio u toku izborne kampanje Tomu Nikolića u posetu fabrici. A ko masonu mu nije bilo teško da dobije ovo da radi. Sve jasno.

  • Miloš

    12:43 // 26. 4. 2020.

    Znači, kažu virus ušao u domove preko zaposlenih...
    A drugi kažu da je politika ušla u medicinske institucije...
    Hmmm...
    Money, money...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: