Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 9. 4. 2019.

| Ekonomija

Pada broj putnika na niškom aerodromu, a još više kargo-saobraćaj

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
aerodrom
Kvartalni presek nije ružičast; foto: D. P.

Prvi kvartal poslovanja Aerodroma “Konstantin Veliki” u 2019. pokazuje da je u odnosu na prošlu godinu sada 10. 000 putnika manje, 15 aviona manje, a robe čak za 150.000 tona. Dok sa aerodroma objavljuju samo statistiku, bez objašnjenja, Mladen Jovanović iz NKD za ovaj kargo pad kaže da je država očigledno taj izvor prihoda prebacila na Beograd. Za brojku putnika ima drugu dijagnozu - aerodrom nije uspešan u promociji svojih usluga.

Prva 2 meseca 2019. godine u poređenju sa 2018. pokazala su da je broj putnika sve manji, a taj negativni trend nastavio se i u martu, na aerodromu koji za razliku od istog perioda prošle godine sada vode državni delegirani rukovodioci.

Kvartalni presek kaže - broj putnika pao je za 11%, a kargo - saobraćaj za 61%. u odnosu na prvu četvrtinu 2018.

Dosledni protivnik poklanjanja gradskog aerodroma državi Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i ovaj negativan trend povezuje sa centralizacijom.

Centralizacija ubija život na lokalu. To smo se uverili u svim oblastima života, pa evo sada i u aviosaobraćaju. Zato Srbija van Beograda polako ali sigurno nestaje. Da li ste ikada čuli da se aerodromom u Marseju upravlja iz Pariza? Da li možete zamisliti da direktor aerodroma u Minhenu čeka naređenja ili odobrenja iz Berlina za svaku odluku koju treba da donese? Takva praksa nigde ne postoji u svetu jer je neefikasna, loša i neposlovna - kaže Jovanović.

Posledica te neefikasnosti, kaže Jovanović, jeste i trajno zatvaranje jedne linije, kao i privremeno zatvaranje druge.

Preko toga, brojke pokazuju da se broj putnika smanjuje u većoj meri od broja linija (broj aviona u martu je manji za 5%, a broj putnika za 11%). Dakle, aerodrom je manje uspešan i u promociji u odnosu na prethodno vlasništvo. Prvi put od 2015. godine imamo pad broja putnika i to u prvoj godini novog vlasništva - rekao je Jovanović.


Šta će biti dalje?

Subvencije za nove linije trebalo bi da krenu od 1. jula, pa bi i brojke trebalo da budu bolje.

Ipak, Jovanović podseća da se subvencije izdvajaju samo za nekomercijalne linije - one koje gube više novca nego što su u stanju da zarade, pa će to biti nerealno povećanje broja putnika. aerodrom Aerodrom čeka svoju sudbinu; Foto: M.Z./J.V.

Subvencionisane linije će trošiti novac građana, a pitanje je da li će aerodrom uspeti da naplati svoje usluge. Posebno ako na konkursu dobije Air Serbia koja je poznata po tome da godinama ništa nisu plaćali aerodromu Nikola Tesla, a da im je država jednopotezno obrisala sva dugovanja - navodi Jovanović.

To je bio slučaj 2016. kada je Aerodrom Nikola Tesla odlukom Vlade ostao bez 22 miliona dolara, koliko je Air Serbia dugovala.

Jovanović zaključuje da se niški aerodrom od simbola uspeha i razvoja pretvara u poligon za sumnjive budžetske poslove Vlade Srbije iz koje, do sada, pad broja putnika nisu komentarisali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Stosis

    09:22 // 11. 4. 2019.

    Pa najbolje da ukinu jos koju liniji pa ce biti vise putnika ili uvedu kao sto rade ove zanumljive destinacije gde godisnje nema putnika ni za jedan avion

  • Dejan

    21:35 // 10. 4. 2019.

    NapreDNO.

  • Zika Jankovic

    12:10 // 10. 4. 2019.

    Ne znam da li je neko preneo informaciju da su od novembra prosle godine cene letova za Nis bar tri puta skuplje nego u prosloj godini. Cak i ako pokusate da kupite kartu nekoliko meseci unapred cene su enormne i uopste ne odgovaraju ceni low-cost transporta.
    U kombinaciji sa "beogradskim" znanjem i upravljanjem, super je... sta dalje reci... Zato iz DE letimo u Sofiju, pa polako do Nisa.

    • Aleks III

      13:53 // 17. 4. 2019.

      Pa ako ti ne smeta da iz Sofije polako putujes 200 km do Nisa, onda sta je problem? Ah da, vi ste jadni bez para i dolazite u Nis da popravite zube i da nam ispricate koliko ste bogati i uspesni tamo gore. Sto se mene tice mozes slobodno pesaka iz Sofije mogao bi i tu da ustedis koji euro.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: