Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 17. 5. 2023.

| Ekonomija

“Palfinger” otvara pogon u Nišu - do 2027. godine mesta za 375 radnika

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
palfinger
Najavljuju da će prvi građevinski radovi biti završeni 2024. godine; foto: "Palfinger"

Dugo najavljivana austrijska kompanija “Palfinger” trebalo bi da krene sa radom 2024. godine, a do 2027. godine biće dostupno oko 375 novih radnih mesta, saopštili su iz kompanije. “Palfinger” se bavi proizvodnjom inovativnih rešenja za kranove i sisteme podizanjai investiraće 35,5 miliona evra u novo postrojenje u Nišu.

Iako je više puta najavljivano, otvaranje autrijske kompanije Palfinger sada je izvesno jer su iz kompanije potvrdili da će investirati preko 4 milijarde dinara u novo postrojenje za proizvodnju u Nišu. Kompanija se bavi proizvodnjom inovativnih rešenja za kranove i sistema podizanja i, kako kažu, planiraju da u Nišu prošire svoje proizvodne kapacitete.

Ovo super-moderno postrojenje se savršeno uklapa u lanac vrednosti kompanije koji čine više od 30 postrojenja širom sveta. Proizvodnja u Nišu će početi 2024. godine. Do momenta kompletiranja projekta, 2027. godine, biće kreirano oko 375 novih radnih mesta u niškom regionu - saopštili su.

Dodaju da će prvi građevinski radovi biti završeni 2024. godine, a do 2027. godine postepeno će uspostaviti proizvodnju čeličnih komponenti i podsklopova za široku paletu proizvodnih linija, od dizalica za utovar do pristupnih platformi.

Veliku investiciju najavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski su pred izbore 2022. godine, ali nisu potvridili da je “veliki tajanstveni investitor” kompanija Palfinger. Početkom godine, gradski većnik Nenad Stanković rekao je za Južne vesti i za 2023. godinu planirana i "veoma izvesna" - izgradnja austrijske fabrike Palfinger.

Gradonačelnica je više puta ove godine najavljivala Palfinger, a prilikom posete austrijskog ambasadora Kristijana Ebnera rekla je da če važna investicija vrlo brzo doći u Niš. Poslednji put, najavila je Palfinger na Sajmu zapošljavanja.

Tokom leta nas čekaju dve velike investicije, a to su to su kineske fabrike Jusei i Xingyu koje su međusobni kooperanti, ali nas čeka i dolazak austrijskog Palfingera, koji će praviti svoju fabriku blizu Niške Banje, u toj industrijskoj zoni i mislim da će sa određenim brojem radnika, brojka od 18.970 nezaposlenih u ovom trenutku, biti još manja - rekla je Sotirovski.

Kako su istakli i gradonačelnica i predstavnici kompanije, projekat je podržala Vlada Republike Srbije i proglašen je investicijom od nacionalnog interesa.

Iz kompanije poručuju da se bave kombinovanjem fizičkih i digitalnih rešenja, odnosno pružaju integralna rešenja za podizanje što će za klijente kompanije značiti da na jednom mestu mogu "dobiti i hardversko i softversko rešenje, odnosno visoko umrežene, individualno konfigurisane proizvode".

Navode da održavaju visoke standarde u arhitekturi novih zgrada, te će postrojenje u Nišu će racionalno štedeti i proizvoditi energiju. Kažu da će fotonaponski sistemi prekrivati krovnu površinu, samostalno proizvoditi snagu, grejanje i hlađenje biće regulisano, pa će radnicima biti obezbeđeni “najpovoljniji mogući temperaturni uslovi unutar fabrike u svakom trenutku”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dule Kadirov

    18:32 // 17. 5. 2023.

    A već ubacili SNS kadar da radi zapošljavanje

  • slavko

    17:48 // 17. 5. 2023.

    Znaci i njima trebaju "robovi" za 50000 platu? A daaaa a to plus subvencije od nasih para i to je investicija?

  • Smuk II

    16:45 // 17. 5. 2023.

    Kad jedan "pravnik" osmisli ekonomiju ...
    ima svi da se 'vatate za glavu a men' mi je za uz Kalimegdan i "Delijski vis" !
    Nekada su DOMAKINI vodili i državu i kuću a danas vi školuju decu s' "Pink" i s' "Happy" a decu će vi zaposle ako glasate za 'nji ! I svi se nadate k'o lisica za ovnujska ... koja se klate i sam' što ne otpadnu !
    Ma, jednom se živi - ali jedva i to na "odredjeno"!

    • mator covek pa sve zaboravio sta je i kako je bilo

      18:12 // 17. 5. 2023.

      kad su to domacini vodili srbiju? a ovo sto sad sns radi, to su izmislili ovi koji nam se sad nude kao opozicija na celu da dinkicem i djelicem

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: