Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 20. 7. 2018.

| Ekonomija

Pare za kupovinu seoskih kuća dobilo šestoro izbeglica u Nišu

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Selo kuća
Ukupno dodeljeno 66.500 evra za kupovinu seoskih kuća; Ilustracija; Foto: JV/V. Milić

Za seosku kuću sa okućnicom, preko Regionalnog stambenog programa, po 9.500 evra dobilo je šestoro izbeglica, a Ugovore o dodeli bespovratne pomoći su potpisali u Gradskoj kući.

Oni koji do sada nisu imali rešeno stambeno pitanje, a pobegli su od rata i izgubili svu imovinu, biće u prilici da parama koje su dobili preko programa koji je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, kupe sebi seosko imanje. Bulatović i izbeglice Pomoć dobilo šest porodica; Foto: Grad Niš

Cilj Programa je davanje sveobuhvatnog doprinosa rešavanju problema dugotrajnog raseljavanja najosetljivijih izbeglih i raseljenih lica, nastalih nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991-1995. godine - navodi se na sajtu Grada.

Ukupna vrednost programa, dodaje se, je 66.500 evra, što obuhvata i dodelu 1.500 evra za kupovinu građevinskog materijala.

Svaka kuća koju otkupimo može da dobije pomoć u građevinskom materijalu ili opremi u vrednosti od 1.500 evra. Komisija će da ustanovi da li ima potrebe da dobiju pomoć u tom iznosu - rekao je Boris Nužda iz Komesarijata za izbeglice.

Nisu sve kuće kupljene na teritoriji Niša, dodaje Nužda, već dve su u Merošini i jedna u Somboru.

Objašnjava da se radi se o parama Evropske banke za razvoj, ali da su sredstva bespovratna.

Niš je potpisao memorandum o saradnji i ima pet potprojekata vezanih za rešavanje stambenog pitanja izbeglica - izgradnja stanova za otkup, stanova za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, paketi građevinskog materijala za one koji su počeli da grade kuće, izgradnja montažnih kuća za one koji imaju parcele sa dozvolama - objašnjava Nužda.

U Nišu je trenutno oko 2.000 izbeglica, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, a svi imaju pravo da konkurišu za ove projekte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko usainovic

    22:06 // 27. 8. 2019.

    Zdravo:Drago mi je ovo sto Sam procitao I video,slazem se sa Tim da treba pomoc licima Koji su pobegli da ratista,tj.izbeglicama.
    Ali samo me jedno zanima;KADA CE LICA KOJA SU OSTALA BEZ RODITELJA I KOJA SU BILA PO HRANITELJSKIM PORODICAMA,KOJI SE DANAS SNALAZE PO SEZONSKIM POSLOVIMA.KADA CEMO MI DOBITI NEKU POMOC DA SEBI OBEZBEDIMO KROV NAD GLAVOM.NISTA DRUGO ME NE ZANIMA.I DALI JE TO MOGUCE.HVAL

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: