Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:57, 6. 8. 2020.

| Ekonomija

“Parking servis” se zadužuje još 30 miliona dinara, a već otplaćuje 2 kredita od 90 miliona

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
parking servis
Još jedan kredit za niški "Parking servis"; foto: S. M.

Iako već otplaćuju jedan kredit po osnovu dozvoljenog minusa od 50 miliona dinara, još jedan od 40 miliona za kapitalne investicije i 2 lizinga, niški Parking servis zatražio je i dobio odobrenje Gradskog veća za još jedan kredit po osnovu dozvoljenog minusa od 30 miliona dinara. Razlog je, kako piše u obrazloženju, otežano poslovanje zbog pandemije virusa korona.

Gradsko veće aminovalo je ovaj zahtev koji je na njihov sto stigao od Nadzornog odbora niškog parking preduzeća.

Zbog situacije izazvane pandemijim korona virusa (COVID-19), i uslova otežanog poslovanja, preduzeće se obratilo molbom za odobrenje kreditnog zaduženja po osnovu dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, u okvirnom iznosu od 30 miliona dinara - piše u obrazloženju.

I gradska Vlada konstatuje da je preduzeće već u dugovima i to na osnovu 2 kredita koja su “u toku”. Jedan je, takođe, na osnovu dozvoljenog minusa i do 31. marta i kraja prvog poslovnog kvartala, bio je otplaćen delimično - od uzetih 50 miliona, ostalo je da se otplati još oko 31 milion dinara.

krediti Već se otplaćuju 2 kredita; izvor: zvaničan izveštaj PS

Kredit od 40 miliona uzet je za kapitalne investicije, ali je njegova otplata, pokazuju zvanični izveštaji, na kraju marta tek počela, pa je tada ostalo za plaćanje još oko 37,3 miliona dinara. Uz to se otplaćuju i 2 lizinga iz 2016. godine.

Programom poslovanja za 2020. godinu kredit koji je odobrilo Gradsko veće nije predviđen. Planiran je već uzeti dozvoljeni minus od 50 miliona dinara i zaduženje od 42,5 miliona za investicije.

Međutim, kako piše u obrazloženju, preduzeće će zbog situacije u kojoj se našlo menjati Program poslovanja.

Imajući u vidu navedeno, a u cilju održavanja tekuće likvidnosti, preduzeće je predložilo da se deo preostalih sredstava planiranog investicionog kredita, u iznosu od 30.000.000 dinara, usmeri za nabavku kredita po osnovu prekoračenja po tekućem računu, s tim da će preduzeće izvršiti izmenu Programa poslovanja za 2020. godinu, kojom će biti obuhvaćena i prenamena kreditne zaduženosti iz investicione u zaduženost za održavanje tekuće likvidnosti - piše u obrazloženju.

Podsetimo, ovo nije jedino niško preduzeće koje je u periodu od marta do danas zatražilo od Gradskog veća odobrenje da se kreditno zaduži.

To je već uradio JKP Naissus koji je dobio odobrenje za kredit od čak 560.000 evra, a do sada se 2 puta zadužila i JKP Mediana.

Ona je i pored toga pozajmila “Tržnici” 60 miliona dinara za tekuće poslovanje koje je, kako je pisalo u obrazloženju, ugroženo koronom, a odobreno je prolongiranje vraćanja pozajmice jer pijačno preduzeće nije imalo para.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    15:09 // 9. 8. 2020.

    Ugasiti ovo kriminalno partijsko ''preduzeće''. Ugasiti i ne žaliti.

  • Ivica

    12:30 // 7. 8. 2020.

    Ustanak!
    Doćiće isti ili gori.
    Opet ustanak!
    Dok ne dodju oni koji se plaše naroda.

  • Dzamutka

    08:03 // 7. 8. 2020.

    Dajte im dva kredita , kao nagradu, jer svi ,do jednoga, imaju sns knjizice !
    Uz direkciju za prevoz, najvece partijsko preduzece ! Dobro je sto ce se medjusobno potepati, jer ,mala bara,mnogo krokodila !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: