Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 15. 8. 2019.

| Ekonomija

"Pčelica" tražila i dobila iz budžeta 26 miliona za proširenu delatnost

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Pcelica
Ponovo traže milionsku pomoć iz gradske kase; foto: JV/J. A.

Zato što dugovi od prodaje užina, što je njihova proširena delatnost, ugrožavaju čuvanje i boravak dece u vrtićima, Predškolska ustanova "Pčelica" tražila je pomoć od oko 26 miliona dinara, što je nedavno usvojilo Gradsko veće, a da bi dobila novac iz gradske kase, pomoć treba da odobri i niška Skupština.

Osim osnovne delatnosti, koja podrazumeva boravak i čuvanje dece u niškim obdaništima, "Pčelica" prodaje i užinu za privatne vrtiće i osnovne i srednje škole.

I dok je upravo ta komercijalna delatnost bila "pod lupom" zbog milionskih dugovanja i najavljeno je postepeno gašenje kantina, sada upravo zbog toga traže još para.

JPU "Pčelica" Niš podnela je Molbu za odobrenje finansiranje dela rashoda u proširenoj delatnosti broj 5869 od 24.7.2019. godine, kojom je obavestila organe Grada Niša o problemima u finansiranju Ustanove. Poremećaj u finansijskom poslovanju ugrožava obavljanje osnovne delatnosti Ustanove, a posledice bi mogle da se manifestuju i na Grad u vidu obustave nenamenskih transfera od strane Republike i prihoda od poreza na zarade - piše u obrazloženju.

Dug se odnosi na obaveze po ugovorima čije je finansiranje planirano iz ostalih izvora, a u zahtevu je "Pčelica" navela da nije mogla da ih isplati sama, jer tokom leta, zbog raspusta, skoro da nema prihoda od prodaje užina.

Grad Niš prihvata finansiranje dela rashoda i izdataka JPU "Pčelica" po osnovu obavljanja proširene delatnosti i obaveza po ugovorima sa mešovitim izvorima finansiranja rashoda i izdataka u ukupnom iznosu do 26.850.000 dinara - piše u odluci.

Da bi "Pčelica" dobila ovaj novac iz budžeta to sutra treba da usvoje i odbornici niške Skupštine.

Podsetimo, "Pčelica" je parama koje je zarađivala od prodaje užina u osnovnim i srednjim školama, umesto iz budžeta, plaćala struju i platu zaposlenima, a tako je dug ove ustanove dostigao 40 miliona dinara koje će vraćati građani Niša. Zato je Grad osnovao Radnu grupu koja preispituje komercijalnu delatnost predškolske ustanove, a najavljeno je da će se postepeno gasiti kantine koje nisu poslovale pozitivno. Osim toga, "Pčelica" je nedavno tražila i dobila stotinak novih radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovanka

    15:27 // 16. 8. 2019.

    Kada bi postojala valjana kontrola videli bi da dug nije nastao zbog delatnosti i uzina vec zbog necega drugog. Ali nazalost zivimo u takvoj zemlji!

  • Mrvica

    13:35 // 16. 8. 2019.

    Zašto svojim parama plaćaju struju i plate? Znači da nisu u minusu, nego im grad duguje. Ili je nešto treće?

  • Ludak od marcipana

    10:39 // 16. 8. 2019.

    ovo je zahvalnost Gradskih vlasti za sve sendviče koji su u okviru "Pčelice" spremljeni botovima i učesnicima mitnga podrške SNS-a.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: