Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 22. 2. 2017.

| Ekonomija

"Pčelicini" vrtići poskupljuju za 30 posto

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
vrtić
"Pčelica" tražila poskupljenje; Foto: arhiva JV

Roditelji će boravak dece u predškolskoj ustanovi “Pčelica” ubuduće plaćati znatno više, jer će ta usluga poskupeti za trećinu. Pravdajući poskupljenje direktor "Pčelice" Zoran Jonić je rekao da su u pitanju "ekonomski razlozi", dodajući da se "cena nije menjala od februara 2013. godine".

Povećanje cene je Jonić na sednici Gradskog veća pravdao i time što su u pojedinim gradovima u Srbiji boravak dece u vrtićima skuplji. Inače, u cenu je uračunat jedanaestočasovni boravak za više od 5.500 dece, iako u “Pčelici” potvrđuju da ne ostaju sva deca toliko dugo u obdaništu.

Cena je izračunata za 11 sati i obezbeđen je toliki boravak, ali od roditelja zavisi koliko će im deca biti u vrtiću. Mogu da budu od 6:30 do 16:30 – objašnjava Jonić.

Dok će najveći deo poskupljenja "Pčelica" zapravo naplatiti iz budžeta Grada, roditeljima će mesečni račun, po računici te ustanove, biti uvećan za oko 1.000 dinara.

8 % dece plaćaće vrtić 2.675 dinara u visini dečjeg dodatka,  12 % dece neće plaćati jer su to korisnici socijalne pomoći ili je reč o trećem detetu ili detetu iz kategorije predviđene Pravilnikom – objašnjava Jonić.

Direktor “Pčelice” je kazao da će sa novom cenom ustanova biti na “pozitivnoj nuli”, kao i da bi, ukoliko bi zadržali staru cenu, bili u gubitku oko 50 miliona dinara. On je dodao i da 55 % para kojima se plaćaju njihove usluge ide na plate zaposlenih. 

Ovu odluka treba da prođe i gradsku Skupštinu. Međutim, odbornici su već izglasali budžet od 928 miliona dinara za vrtiće za 2017. koji je isplaniran u skladu s novom cenom. 


Jonić: Da su vrtići poskupeli ranije ne bi bilo problema oko roditeljskog učešća

U predškolskoj ustanovi kažu da su tražili poskupljenje boravka dece u vrtićima još 2014. godine, ali da taj zahtev nije prošao kod gradske vlasti. Direktor Jonić je kazao da je zbog toga i nastao problem nezakontog naplaćivanja boravka od roditelja.

Verovatno ne bi došlo do onih problema do kojih je došlo što se tiče učešća roditelja da se ta ekonomska cena na vreme povećavala. 2014. smo predlagali da se ekonomska cena poveća, a da učešće roditelja ostane isto. Da je to ostalo na tom nivou ne bi došlo do ovih problema – kazao je Jonić.

Podsetimo da su pojedini roditelji tužili ustanovu jer im je godinama nezakonito naplaćivano skoro 10 % više, dok su se pojedini nagodili sa gradom da im isplati novac. Istovremeno, Joić je tužio "Pčelicu" kako bi samom sebi isplatio jubilarnu nagradu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile the Great

    10:57 // 23. 2. 2017.

    Šta se sada bunite! Jesu li bili izbori na kojima je dato pravo Jonići i komeradima da vršljaju i dalje po zemlji Srbiji! Pamet u glavu sledeći put!!!!!!

  • proverite

    05:52 // 23. 2. 2017.

    Sve je mnogo kada se placa od malih plata gde dva roditelja rade za minimalce,ali sta sa onima koji dovedu decu u vrtic dzipom pa po ceo dan presede u Pobedinoj,a na papiru nemaju prihode? E, njma placamo mi,od naseg minimalca.

  • Max Vespertine

    03:52 // 23. 2. 2017.

    Od 6.30 do 16.30 je 11 sati?
    Na kojoj to planeti?

    Plus cena je fiksno vezana za tih 11(?!?)sati makar dete provelo tamo 30 minuta ili se ne pojavi uopšte?

    Mislim da vi te Pravilnike pišete ofrlje isto kao što i vreme umete da računate, ali kad nije smenjen na to da su bukvalno KRALI 10% od korisnika, neće me čuditi da krene da prodaje decu kao jeftinu radnu snagu Juri za sitan vez, i ostane tu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: