Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:45, 30. 11. 2020.

| Ekonomija

Pejović: DRI jedna od ključnih karika u sistemu finansijske odgovornosti u državi

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Pejović DRI
DRI pomaže državi da mudro upravlja i koristi resurse; foto: printskrin

Državna revizorska institucija (DRI) je najviši organ zadužen da vrši kontrolu trošenja javnih sredstava i upravljanja javnom imovinom. U našoj zemlji funkcioniše od 2005. godine i nadležna je za državnu reviziju oko 11.000 direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i drugih korisnika javnih sredstava. Jednostavnije rečeno, DRI pomaže državi da mudro upravlja i koristi resurse, a za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini.

Državna revizorska institucija predstavlja jednu od ključnih karika u sistemu finansijske odgovornosti u državi, jer brine da se javnim sredstvima i imovinom upravlja na finansijski stabilan način i u skladu sa odlukama i namerama Narodne skupštine - kaže dr Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije.

Ono što je važno naglasiti jeste da je DRI ključna ili jedna od ključnih karika u oblasti utvrđivanja kako se javna sredstva troše i kakva je odgovornost odgovornih lica koja su zadužena za te aktivnosti od planiranja, preko izvršenja do izveštavanja. Ono što je važno napomenuti jeste da je značaj Državne revizorske institucije u tome što sve zainteresovane strane obaveštava o svom radu prvenstveno Narodnu skupštinu, koja ju je osnovala i kojoj polažemo račune, odnosno dostavljamo izveštaj o svom radu - pojašnjava.

Izveštaji su takođe dostupni i Vladi, onima koji su subjekti revizije, medijima, nevladinim organizacijama, akademskoj zajednici, ali i građanima, ističe Pejović, pa tako i oni mogu imati koristi od rada DRI, jer kroz izveštaje mogu doći do jasnih, objektivnih, istinitih informacija o onima koji im pružaju određene usluge, upravljaju javnim sredstvima, kakvu uslugu daju građanima i kakva je cena te usluge, da li je ta cena, utvrđena u skladu sa važećim propisima ili ne.

Dr Pejović kaže da je poslednjih godina DRI doživela značajne promene i unapredila kvalitet svog rada. Posebna pažnja je posvećena javnosti rada i objavljivanju izveštaja i drugih dokumenata koji su nastali u procesu revizije. Prema njegovim rečima, na sajtu DRI se, pored informacija o sprovedenim revizijama, utvrđenim nepravilnostima i podnetim prijavama, mogu pronaći i izveštaji o tome šta su subjekti revizije preduzeli da otklone uočene nepravilnosti, izveštaji DRI u kojima se ocenjuju preduzete mere, kao i Registar preporuka.

Sada kada ima Registar on na jednom mestu čita u kakvom je stanju preporuka, odnosno u kakvom je statusu preporuka i može odmah da se uveri, npr. ako smo dali preporuku da se plate ne smanje nego da se obračun plata uskladi u odnosu na propise, građanin će da zna da li je to usklađeno, a čitaće šta je subjekt napisao. Dakle sve što je proizvod Državne revizorske institucije to je na sajtu. I na taj način smo prišli i građanima i brzini upoznavanja sa istinitom i objektivnom informacijom - pojašnjava.

Nalazi, zaključci i preporuke iz izveštaja o reviziji su dragoceni podsticaj ne samo za otklanjanje otkrivenih nepravilnosti i nesvrsishodnosti, već i za unapređenja planiranja i izvršenja budžeta, a posebno unapređenje rada i sistema javne uprave u celini.

Mi cenimo da Državna revizorska institucija svojim radom, svojim izveštavanjem može bitno i značajno uticati na javnu upravu, može podsticati njeno unapređivanje, poboljšanje, efikasnost u njenom radu prvo time što kad sprovodimo reviziju utvrđujemo nepravilnosti i nesvrsishodnosti i dajemo obavezu, dakle zakonodavac je dao obavezu da se to otkloni, a mi dajemo preporuku da se to zaista i izvrši - ističe.

Pravilno upravljanje javnim finansijama je od velikog značaja i za proces evropskih integracija i povezano je sa većim brojem pregovaračkih poglavlja. Evropska unija pomaže DRI kako bi ova važna institucija unapredila svoj rad i kako bi se Srbija približila evropskim standardima u ovoj oblasti.

Do sada je EU podržala rad DRI sa preko 1.7 miliona evra, a planiraju se projekti i u narednom periodu. Podsećamo da je ovo deo reforme javne uprave u Srbiji koje je podržan od strane Evropske unije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    13:37 // 1. 12. 2020.

    Pametno čovek govori

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: