Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 30. 5. 2013.

| Ekonomija

Perišić: Tražićemo dodatna sredstva

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
perisic-maj-2013.jpg
Zoran Perišić, foto: infobiro.tv

Nakon usvajanja seta izmena poreskih zakona gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da ne “očekuje da će to stvoriti dodatne probleme” u gradskom budžetu.

Dok ekonomisti predviđaju da će lokalne samouprave, izmenom poreskih zakona i umanjenjem direktnih sredstava, morati ili da otpuštaju u javnom sektoru ili da se odreknu određenih investicija, Perišić kaže da će tražiti pomoć od države, a prodavaće se i gradska imovina.

-  Mogu da pričam o prodaji gradske imovine, a sigurno ću imati zahteve prema Republici da nam odobre dodatna sredstva. Da Vas podsetim krajem prošle godine smo dobili dodatnih 55 miliona iz budžeta Republike Srbije. Mislim da bi bilo logično da tražimo i ove godine sredstva u iznosu koji će nam biti umanjen - rekao je Perišić.

Fiskalni savet procenio je da će Niš izgubiti 814 miliona dinara direktnih sredstava umanjenjem poreza na zarade sa 12 na 10 odsto. U DS-u su izračunali da će Niš izgubiti 898 miliona, a gradonačelnik Niša kaže da je cifra oko 350 miliona.

- U projekciji prihoda Grada do kraja ove godine novi zakon će umanjiti, po računici mojoj i eksperata koje sam angažovao, između 300 i 350 miliona dinara - kaže Perišić.

On priznaje da se budžet od početka godine slabije puni od očekivanog i da ima puno poteškoća, ali ne očekuje da će izmene poreskih zakona dodatno otežati situaciju.

Njegova reakcija pre usvajanja je izostala, a kako kaže, nije kontaktirao ni svoje kolege iz republičkog Parlamenta i Vlade.

- Poslanici su nezavisni u svom radu i ja nemam na takav način pravo da vršim pritisak na njih. S druge strane nisam imao jasan stav ni Skupštine Grada, ni Gradskog veća da bi mogao da prenosim stavove po tom pitanju - rekao je Perišić.

gv Sednica Gradskog veća, foto: infobiro.tv Na sednici Gradskog veća usvojen je i završni račun budžeta za 2012. godinu, gde je, kako je ocenio Perišić, zbog slabog punjenja razlika između projektovanog i realizovanog budžeta razlika oko 2 milijarde dinara.

Procene prvog čovek Niša su da će slična situacija biti i ove godine, te će se zbog toga u 2013. “uvesti ozbiljna finansijska disciplina” i radiće se, kako kaže, samo ono što je neophodno za grad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snezana Ni

    11:58 // 1. 6. 2013.

    Izuzetnog doktora,dobrog i postenog coveka,prosto,urnisa politika

  • Vujadin Vujadinovic

    01:01 // 31. 5. 2013.

    Hahaha....Od koga ces ti da trazis!!!!?Ne smes da pisnes...A i ovi tvoji suskaju o nekoj smeni!'ajdeeee priznajte lepo da ste nesposobni pa da se pozdravimo...

  • Milivoj

    00:51 // 31. 5. 2013.

    Gradonačelniče slab ste nam vi borac. Ovaj potez je vaš kraj! Narod sve vidi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: