Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 15. 3. 2022.

| Ekonomija

"Pijace Srbije" podržavaju fiskalizaciju: Nije tačno da će se čekati račun za vezu šargarepe

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
pijaca
Iz udruženja apeluju na prodavce da ne ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca; foto: M. M. K.

Nakon protesta pijačnih prodavaca zbog najavljene fiskalizacije, iz udruženja "Pijace Srbije" ističu da ne osporavaju pravo na suprotno mišljenje, ali i apeluju na one koji protestuju da ne ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca. Podsećaju da nisu svi radnici u obavezi da uvode fiskalne kase, kao i da nije tačno to da će kupci čekati račun za vezu šargarepe.

Veliki broj prodavaca na Zelenoj pijaci u Nišu juče nije otvorio tezge, a protest zbog uvođenja fiskalnih kasa je održan i u Beogradu. Za razliku od njih, Poslovno udruženje "Pijace Srbije" podržava fiskalizaciju.

Zbog niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktulene proteste pijačnih prodavaca, još jednom naglašavamo da registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nisu obveznici fiskalizacije. Nije tačno da će kupci "čekati" fiskalni račun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povrće, voće ili drugi proizvod poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u Srbiji - navode u saopštenju.

Dodaju da su fiskalizacije oslobođene i delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza.

Pijačnim prodavcima koji su obveznici e-fiskalizacije ne osporavamo ni pravo na drugačije mišljenje, niti da zbog toga protestuju. Ali, apelujemo na njih da sve svoje aktivnosti sprovode u skladu sa propisima i ne ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca, jer verujemo da nam je zajednički cilj da ih sačuvamo kao mesta na kojima će se građani Srbije i dalje sa zadovoljstvom snabdevati kvalitetnim životnim namirnicima domaćeg porekla i drugim artiklima široke potrošnje - piše u saopštenju.

Podsetimo, niški prodavci su naveli da nemaju uslova da koriste kase kako zakon nalaže, jer često zbog vremenskih prilika nemaju fiksno radno vreme, što fiskalizacija podrazumeva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • jovica miljkovic

    06:56 // 30. 3. 2022.

    Opet ce biti preprodavaca voca i povrca,nabavice oni neku potvrdu da imaju registrovano domacinstvo, tako da ce biti isto kao i pre

  • Mrk

    22:05 // 16. 3. 2022.

    Eno ga jedan druga kapija od autobusku na cosku sa unutrašnje strane em sto ne izdaje racun prodaje sa isteklim rokom robu jos se gospodin svadja i nece da vrati novac e za takve samo po cep racun u inspekciju i cao ovako nemas racun i moze da te vredja...

    • Jasar

      16:57 // 17. 3. 2022.

      Cupavi, trsavi da da imao sam prilike da kupim jednom i nikada vise bajato, isteko rok, kada sam otiso da se zalim covek je bio grozan da mi je preselo sto sam bio uposte se zalio...

  • Gradjanin

    19:00 // 15. 3. 2022.

    Nema vise preko ruke, tange frange. Plati pa klati

    • Razbibriga

      22:09 // 15. 3. 2022.

      Zbig takvi " gradjani" dovde dogurasmo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: