Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 15. 5. 2018.

| Ekonomija

Piroćancima na sajtu Grada dostupan uvid u trošenje njihovih para iz budžeta

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
portal
Piroćancima dostupan uvid u trošenje para; printscreen

Informacija o trošenju novca iz budžeta Pirota odnedavno je dostupna svim građanima na zvaničnom sajtu Grada, a cilj javnog budžetskog portala je, kako kažu nadležni, da omogući da se na mesečnom nivou prati izvršenje budžeta i da se vidi šta se dešava sa parama svih Piroćanaca u svakom trenutku.

Saša Jelenković, šef Odseka za informatiku Gradske uprave, rekao je da se ovim načinom uvida u budžet povećava transparentnosti javnih finansija na lokalnom nivou.

Kompletan budžet, sve troškove će moći da vide svi građani. Malo je radikalno za naše uslove, dosta je transparentna stvar za primer i drugima. Podatke objavljujemo na portal jednom mesečno. Svakog desetog u mesecu podaci će se predstavljati za prethodni mesec - kaže Jelenković.

Napominje da je ovo veoma hrabar potez za uopšte bilo koji grad na svetu, jer se uglavnom ti budžeti svuda kriju.

Preko donacije smo dobili veb aplikaciju, koja nije ništa posebno, ali posebno je to da mi podatke uzimamo direktno iz računovodstva i te podatke objavljujemo. Nema pakovanja, novog ukucavanja, nego ono što je u programu za budžet, što je dostupno i revizorima, te podatke ubacujemo na veb sajt - rekao je šef Odseka za informatiku.

On dodaje da je mnogo opština u Srbiji zapušteno što se tiče kadrovske i informatičke strukture, tako da nemaju sve opštine tehničke i stručne kapacitete da postave podatke na internet. Jelenković je podsetio da je Pirot bio jedan od pionira postavljanja Geografskog informacionog sistema na sajt grada, međutim trenutno nema ko da održava taj projekat.

Za taj projekat smo dobili mnogo pohvala, imamo dosta podataka, ali usled manjka zaposlenih i zabrane zapošljavanja u državnoj upravi, trenutno samo održavamo ono što je postavljeno i ponešto godišnje apdejtujemo. Ali nije to na željenom nivou, ipak zahteva još ljudi koji će to održavati. To ipak, neće biti problem sa javnim budžetskim portalom, jer sve ide automatski iz računovodstva i odmah se objavljuju na sajtu pa nemamo potrebu za dodatnim angažovanjem radnika - rekao je on.

Veb aplikacija je dobijena preko projekta “Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama” i donacije Vlade Švedske sa nacionalnim partnerom Stalnom konferencijom gradova i opština.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: