Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 25. 5. 2022.

| Ekonomija

Pirot do 2025. godine dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
potpisivanje ugovora
Ugovori potpisani; foto: MSGI

Ugovor vredan preko 16 miliona evra, koliko će biti potrošeno na izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu, proširenju kanalizacione mreže i tehničku podršku, potpisali su predstavnici Grada, nemačke razvojne banke KfW i Ministarstva građevinarstva. Radovi bi, prema planu, trebalo da krenu 2023. godine, da bi bili završeni u roku od dve godine.

KfW banka i Ministarstvo finansiraju polovinu projekta, dok Grad Pirot i JP Vodovod i kanalizacija učestvuju takođe sa 50 %. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda gradiće se nizvodno od grada, na ulazu iz pravca Niša, a na dobitku bi trebalo da budu Belopalančani i Nišlije.

Gradonačelnik Vladan Vasić rekao da je ovo veliki dan za Pirot na koji su dugo čekali, ali je to veliki dan i za Srbiju.

Posle realizacije ovog projekta Pirot će biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde koje ispunjavaju gradovi ove veličine u Evropskoj uniji. Pored samog postrojenja izgradiće se i linija za mulj i modernizovati deo vodovodne i kanalizacione mreže i bićemo grad po evropskim ekološkiom standardima. Ono što je veoma bitno je će se čista voda nizvodno od Pirota ulivati u Nišavu - rekao je Vasić.

Direktor kancerarije KFW-a u Beogradu Rudiger Hartman rekao na potpisivanju ugovora da je veoma važan održivi urbani razvoj kao i održivo snabdevanje vodom i tretman i odvođenje otpadnih voda.

Zato smo u proteklih nekoliko godina u Srbiji smo uložili preko 200 miliona evra za investicije. Pirot je do sada učestvovao u našim programima i uspešno obavio zadatke. Ovo je prirodni korak dalje i nastavak saradnje koju smo imali u oblasti vodosnabdevanja, a sada prelazimo na oblast otpadnih voda i izgradnje savremenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Hartman.

Zoran Nikolić, direktor JP Vodovod i kanalizacija, rekao je da će do kraja godine biti završena tenderska procedura i da će radovi početi 2023. Prema projektu, rok za završetak radova je do 2025 godine.

Ministar Tomislav Momirović rekao je da je u Pirotu do sada za taj projekat uloženo 3,3 miliona evra.

Postojeći kanalizacioni sistem u Pirotu nema prečistač otpadnih voda, što znači da se otpadne vode direktno ispuštaju u Nišavu i reke u njenom slivu. Izgradnjom ovog postrojenja obezbediće se prečiščavanje otpadnih voda u Pirotu za Grad i pojedina sela gde živi 45.000 stanovnika ili 85% ukupnog stanovništva Pirota i okolnih sela - rekao je Momirović.

Podsetimo, plan je bio da se sa radovima krene 2019. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jason Bourne

    21:57 // 25. 5. 2022.

    Niš je do ove godine već trebao da dobije koncertnu dvoranu, ali na kraju izgleda da je uspeh i ovaj park koji ćemo dobiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: