Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 16. 2. 2023.

| Ekonomija

Pirot uz pomoć USAID-a dobija katastar individualnih ložišta

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Popisivanje svih individualnih ložišta; foto: Vanja Keser

Grad Pirot odabran je da se u njemu sprovede pilot-projekat izrade katastra individualnih ložišta svih objekata sa teritorije grada, a koji bi trebao da pomogne da se jasnije stekne slika o izvorima zagađenja vazduha na lokalnom nivou.

Pirotska Toplana za grejanje koristi komprimovani gas, ali veliki broj individualnih lozišta u gradu i okolini, uz industriju i druge faktore, tokom zimskog perioda čine da je zagađenje vazduha veliko.

Kako bi videli koliki je tačan broj individualnih ložišta, projekat “Bolja energija” u Pirotu će sprovoditi američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

S obzirom da individualna ložišta ostaju dominantan izvor zagađenja vazduha suspendovanim česticama na lokalnom nivou, jedna od aktivnosti koju realizuje projekat "Bolja energija“, koji podržava USAID u Srbiji, je i priprema i pilotiranje metodologije za izradu lokalnog katastra (evidencije) individualnih ložišta u domaćinstvima - saopštavaju iz Grada.

Ta metodologija treba da pomogne u sticanju jasne slike o izvorima zagađenja vazduha na lokalnom nivou, kao i da pruži osnov za usmereno, strateško i dugoročno rešavanje ovog problema, a kada bude razvijena, metodologija će biti na raspolaganju i ostalim lokalnim samoupravama.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je Pirot prepoznat kao poželjan partner na realizaciji tog projekta, da je veliki uticaj zagađenja vazduha na kvalitet života i da su potrebne značajne mere čijim bi se sprovođenjem ono smanjilo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana

    16:36 // 17. 2. 2023.

    Nije mi jasno zasto smatraju da je pelet bolji od lozenja drva, kad se i pelet pravi od drvne mase. Da li da pomognu proizvodjacims peleta da sto vise zarade?

  • Svasta ce izmisle

    18:00 // 16. 2. 2023.

    Katastar za furune, pa za skare, pa bunara, pa porez dum tras

  • Zoki visok

    15:37 // 16. 2. 2023.

    To će ih spasi, smrdi na gumu ceo grad.

    • Kristijan

      16:11 // 16. 2. 2023.

      Bitno da obelezavaju dan obolelih od raka,a sto disemo otrove iz tigra nema veze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: