Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 5. 2. 2020.

| Ekonomija

Pirotska Toplana sa mazuta prešla na gas

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Do zime se prelazi na gas
Mazut ostao samo kao rezervna opcija; foto: Toplana Pirot

Kao glavni energent Piroćanci od nedavno koriste komprimovani gas koji je u potpunosti zamenio mazut, a iako kroz ovaj deo Srbije ne prolazi gasovod, pronađeno je rešenje - gas se svakodnevno cisternama doprema u Pirot i spušta u gorionike Toplane. Mazut je, ipak, ostao kao rezervna varijanta, za slučaj havarije ii drugih nepredviđenih okolnosti.

Radovi na adaptaciji postrojenja krenuli su sredinom novembra, a probno grejanje na novi, jeftiniji i energent koji manje zagađuje vazduh, krenulo je odskora.

Direktor Gradske Toplane Bratislav Ćirić kaže da je investicija privedena kraju i da je mazut ostao samo kao rezervna varijanta.

U toku prvog dela grejne sezone smo radili na ovome. Prioritet je gas kao ekološko ćisto gorivo. Svedoci smo šta se sve dešavalo sa kvalitetom u Srbiji. Mnoge toplane i gradovi su dobili upozorenja od Vlade Srbije, koja čini velike napore na poboljanju ekološke slike na nivou cele zemlje. Uvođenjem gasa sve parametre, sa kojima smo imali problem svih ovih godina, sveli smo daleko ispod dozvoljeni granica - rekao je Ćirić.

U Pirotu se trenutno oko 3.000 korisnika greje na daljinsko grejanje, a kako kaže Ćirić, razgovaraće se sa stambenim zajednicama i individualnim domaćinstava koja imaju uslove za to, da se po povoljnim uslovima priključe na Gradsku toplanu.

Toplana je u odnosu na period od pre desetak godina znatno korigovala i cenu priključka na sistem daljinskog grejanja. Priključak za stan površine oko 60 kvadrata koštaće oko 7.000 dinara. Jedna od aktivnosti ovog javnog preduzeća u ovoj godini biće upoznavanje potencijalnih korisnika sa povoljnostima koje im nude - rekao je direktor.


Ekološki bolje, ekonomski isplativije

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je uvođenje gasa kao energenta važno sa 2 aspekta - ekološkog i ekonomskog

Mazut je, ipak, bio neekološko gorivo, a sada imamo značajno smanjenje svih gasova, nezvanična ispitivanja koja smo radili sada, od puštanja gasa, pokazuju da se emisija zagađujućih materija značajno smanjila, 10 i više puta je manja emisija azotnih oksida, sumpora nema uopšte, nema gareži, imate samo vodenu paru- rekao je Vasić

Iako Pirot nema uslove za korišćenja gasa jer ne postoji gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske i ovaj deo Srbije nema gas, u Pirotu su se odlučili na, kako je rekao Vasić, “ostrvsko” snabdevanje, pomoću cisterni koje svaki dan dolaze u Pirot.

Važan je i ekonomski aspekt, jer je cena mazuta bila veoma nestabilna, a od 1. januara može da se koristi samo niskosumporni mazut koji je još skuplji. Tako da bi bili u problemu sa tim. Ipak, ovo je veliki korak, već mesec dana funkcioniše probno grejanje na gas, nema nikakvih problema snabdevanja ni gasom, ni toplotnom energijom i to je putokaz kako treba raditi i nadalje - rekao je Vasić.

On je najavio i da će se rešiti da javni objekti u centu grada, Pedagoška akademija i Srednja stručna škola koji se greju na ugalj, pređu na ekološko gorivo, kao i da vrtić Crvenkapa koji koristi lož ulje pređe na gas ili na pelet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vasa

    11:13 // 16. 2. 2020.

    A kolko to vama treba da podignete 50-100km gasovoda? POSTAVLJAJTE VEC JEDNOM TO BRE!!!!!

  • Aca

    13:54 // 5. 2. 2020.

    Svaka cast gradonacelniku Pirota, ovaj ''naš'' montenegro treba sto pre da ode jer vidite bre sta nam rade jer ste slepi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: