Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 12. 10. 2022.

| Ekonomija

Pirotski većnici predložili poskupljenje komunalija, budžet rebalansom uvećan za oko 50% od početnog

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
gradska uprava
Sednica skupštine zakazana za 14. oktobar; foto: Lj. F.

Gradsko veće Pirota usvojilo je predlog javnih preduzeća Komunalac i Vodovod i kanalizacija o povećanju cena usluga, pa će tako, ukoliko se predlog usvoji na sednici Skupštine, nove cene biti veće za 6,3 odnosno 7 procenata.

Nove cene komunalnih usluga uslovljene su, kako je obrazloženo, pre svega poskupljenjem struje i drugih inputa, a gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da se prati tempo povećanja osnovnih životnih troškova, ali i da povećanje cena neće značajno uticati na standard građana.

Moramo stalno po malo povećavati, da bi usluge bile adekvatne, kvalitetne i da bi imali sredstva za investicije. Ako zaostanu cene komunalnih usluga, onda ih u jednom trenutku neće ni biti. Bolje je da usluge po datoj ceni budu dostupne svim građanima, da budu kvalitetne i da imamo novac za investicije - rekao je Vasić.

On kaže da povećanje cena usluga Komunalca od 6,3% i Vodovoda od 7% nije veliko i da će omogućiti nesmetan rad komunalnog sistema i ostaviti dovoljno prostora da se investicije nastave i u 2023. godini.

Mislim da svi koji žive u Pirotu mogu da vide kako dobro rade i Komunalac i Vodovod i drugi komunalni sistemi - kaže gradonačelnik Pirota.

Ipak, tu poskupljenjima neće biti kraja, jer su iz Vodovoda već najavili i novu korekciju cene za narednu godinu.

Cena kubika vode je trenutno 70 dinara, sada je povećana za 5 dinara, ali će u toku sledeće godine biti nove korekcije, da bi početkom maja cena kubika vode sa kanalizacijom iznosila oko 80 dinara - kaže Vasić.

Podsetimo, pre mesec dana u Pirotu je poskupelo i grejanje za 12,5%.


Budžet rebalansom povećan na skoro 3 milijarde dinara

Na Gradskom veću je usvojen i predlog rebalansa budžeta, po kome će on sada iznositi oko 2,9 milijardi dinara, što je povećanje od oko 10% u odnosu na prethodni rebalans. Gledajući inicijalni budžet, sa novim uvećanjem on je skoro 50% veći.

Očigledno da smo sa projekcijom ovog budžeta u decembru 2021. godine ušli ne dovoljno optimistično. Međutim i tada je obezbeđen novac za nesmetano funkcionisanje svih budžetskih korisnika. Rebalans se pre svega realizuje povećanjem prihoda od poreza na zarade, 183 miliona više nego što je planirano. Nadam se da će se takav tempo prihoda povećanja nastaviti i u narednoj godini - rekao je Vasić.

Kako je obrazloženo, prihodi su povećani i zbog drugih prihoda i uplata ministarstava i donatora za planirane projekte koji će se zajednički raditi.

Najviše novca iz rebalansa opredeljeni su za saobraćajnu infrastrukturu, raniju isplatu radova na Otvorenom bazenu, socijalu i ublažavanje energetske krize koja se očekuje, energetsku efikasnost, sportske klubove i kako je rekao Vasić, bilo je mnogo zahteva budžetskih korisnika i skoro svi zahtevi su sagledani.

Veće je usvojilo i predlog da se iz budžeta odvoji novac za lečenje Mihajla Stamenkova - 3,2 miliona dinara i 300.000 dinara za lečenje Nevene Živić Minčić.

Takođe, predoženo je i da se svi većnici i odbornici odreknu svojih dnevnica u humanitarne svrhe.

Sednica skupštine zakazana je za petak, 14. oktobra, od 10 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: