Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 27. 11. 2018.

| Ekonomija

"Gorica" bi trebalo da preuzme najpre groblja u Suvom dolu i Donjoj Vrežini

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
groblje ilustracija foto aleksandar kostic
Sva groblja treba da preuzme "Gorica"; Ilustracija; foto: A.K.

Ideja da lokalna groblja preuzme Javno komunalno preduzeće Gorica stara je nekoliko godina. Prema navodima novog većnika Bratislava Vučkovića, moglo bi da se desi da uskoro pod ingerenciju gradskog preduzeća dođu groblja u Suvom dolu i Donjoj Vrežini.

Kako objašnjava Vučković u pripremi je novi Zakon o sahranjivanju i grobljima, koji bi trebalo da bude rigorozan što se tiče regulative u ovoj oblasti. Tako bi sva groblja na teritoriji Niša trebalo da preuzme preduzeće koje je i oformljeno da obavlja ove poslove. Precizira da bi u legalni sistem trebalo da, osim prigradskih grobalja kojih ima i u Komrenu i u Brzom Brodu, trebalo da uđu i sva ona koja se nalaze u 68 niških sela.

Računajte da Niš ima 68 sela, svako selo maltene ima svoje groblje. Dobili su načelnici opštinskih uprava instrukciju da izvrše popis svih grobalja sa svoje teritorije. I ona su na teritoriji Grada, sva treba da uđu u tretman održavanja i upravljanja grobljima - navodi Vučković.

Ipak, u prvom mahu, objašnjava gradski većnik, radi se na tome da Gorica preuzme groblja u Suvom dolu i Donjoj Vrežini.

U prvom naletu uvođenje u redovan režim sahranjivanja groblja u Suvom dolu i u Donjoj Vrežini. Sva groblja moraju da se stave u zakonski regulisan sistem. O svim grobljima održavanje i sahranjivanje, pošto treba da se poštuju odredbe Zakona o sahranjivanju koji je sada u izmeni i biće prilično rigorozan i to će mi sigurno olakšati posao da sve to uđe u legalne tokove - dodaje Vučković.

Podsetimo, iz Gorice su i ranije ukazivali na to da je sahranjivanje na lokalnim grobljima nelegalno i da tamo građani prodaju privatne parcele onima koji tu sahranjuju svoje najbliže. Tada je najavljeno i da će se uraditi eksproprijacija zemljišta, pre nego što Gorica preuzme groblja. Direktor preduzeća je najavio i krivične prijave za one na čijem se zemljištu sahranjuje.


Može li "Gorica" da brine o svim grobljima?

Da li je niško komunalno preduzeće koje se bavi grobljima sposobno da preuzme na sebe sva groblja na teritoriji Niša, a godinama je u teškim finansijskim problemima, ostaje pitanje. Gradski većnik kaže da će oni morati da imaju kapacitete, jer su i osnovani kako bi obavljali tu delatnost.

Gorica - u takvom je stanju kakvom je, ako ste se prihvatili nekog posla morate da imate kapaciteta. Mora da se traži neki način, a jedino preduzeće koje je osnovao Grad da obavlja tu delatnost je Gorica, ni jedno drugo preduzeće ne može da obavlja tu delatnost - dodaje Vučković.

Inače, kako dodaje Vučković, osim novog zakona, ova oblast je regulisana i Uredbom koja određuje kakve su obaveze onih koji se bave sahranjivanjem i grobljima.

Podsetimo, Gorici je pre tri godine u nadležnosti ostala samo Groblja, a od proleća ove godine delatnost joj je još više sužena kada su u Medianu prešli radnici koji održavaju zelenilo na grobljima. Uprkos i toj poslednoj racionalizaciji, ovog meseca je Gorica kroz rebalans budžeta Niša dobila još 70 miliona dinara da isplati dugovanja radnicima. Dosad je u ovo preduzeće otišlo više stotina miliona dinara iz budžeta Grada i iz drugih javnih preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik

    20:02 // 27. 11. 2018.

    Ova groblja ima da gi izvade ... il' sa'rane !

  • Laki

    14:37 // 27. 11. 2018.

    Ajde prvo neka srede staro i novo groblje.

  • hess

    13:51 // 27. 11. 2018.

    Zar je bitno da li Gorica moze da pokrije i ostala groblja? Vazno da naplacuje izmisljene usluge, nekoliko desetina sendvicara ce pronaci mesto za dangubljenje a NSZ ce se hvaliti da opada procenat nezaposlenosti. I svi zadovoljni sede po kafanama i kaficima a sirotinji raji novi namet....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: