Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:27, 2. 12. 2020.

| Ekonomija

Planirani budžet Leskovca manji za 150 miliona od ovogodišnjeg, najveći deo ide za plate u javnom sektoru

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Nešto preko 26% planiranog budžeta otići će za plate zaposlenih u javnom sektoru; foto: M. M.

Planirani budžet Leskovca za 2021. godinu, koji je Gradsko veće uputilo odbornicima Skupštine na usvajanje, iznosi 4,55 milijarde dinara, što znači da će biti za oko 150 miliona manji u odnosu na ovu godinu.

Najviše prihoda naredne godine, kako navodi šefica Odeljenja za finansije Marija Milosavljević, planirano je od poreza na zarade - oko 1,7 milijardi, što je za 294 miliona više nego u 2020. godini. Sa druge strane, najveći deo rashoda otići će na plate zaposlenih u javnom sektoru i to oko 26,5 % planiranog budžeta.

Velika novčanu injekciju za gradsku kasu predstavljaće 498 miliona koji će stići od poreza na imovinu, a značajan prihod budžeta biće i plaćanje poreza na prihod od samostalnih delatnosti, oko 170 miliona, kao i porez na druge prihode od 116 miliona dinara.

Tokom 2020. godine vršena je korekcija plana zbog povećanja broja obveznika i ozakonjenje nelegalnih objekata, što se odrazilo na povećanje prihoda. Sa ovom tendencijom će se nastaviti i u narednoj godini - rekla je Milosavljevićeva.

Porez na dobra i usluga biće oko 147 miliona, a na uvećanje ove grupe uticao je prihod posebne naknadne za zaštitu unapređenja životne sredine.

Ovaj prihod je uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koji utiču na životnu sredinu postala obaveza za sva pravna lica i preduzetnike. Sa primenom ove uredbe se počelo 7. decembra 2019. godine, a zaduživanje po ovom osnovu iznosi 39 miliona dinara - navodi šefica Odeljenja za finansije.

Prihodi od komunalnih taksi biće prema planu 57 miliona, baš kao i u ovoj godini. Kapitalno namenski transfer je planiran na 94 miliona, pre svega za energetsku sanaciju objekta javne namene, ali i za preradu otpadnih voda.

Prihodi od dobara i usluga su planirani u ukupnom iznosu od 99 miliona, dok će novčane kazne, penali i oduzeta imovinska korist biti 35 miliona dinara. Procena je izvršena na bazi ostvarenja iz ove godine - objašnjava Milosavljevićeva.

Pored prihoda, Grad Leskovac planira i prodaju pokretnosti i zemljišta u iznosu od 180 miliona dinara, dok je namera da se od prodaje poslovnih prostora inkasira 130 miliona, uz 50 miliona od prodaje zemljišta koje je u vlasništvu Grada Leskovca.


Najveći deo budžeta za plate u javnom sektoru

Najveći deo rashoda otići će na plate zaposlenih u javnom sektoru i to oko 26,5 % planiranog budžeta, dok će se potrošnja u okviru društenih delatnosti za kulturu izvojiti 9%, za sport 5,4%, obrazovanje 16%, a za socijalnu zaštitu 4,7%.

Predlog budžeta, kao i sve ostale tačke dnevnog reda odobrili su članovi Gradskog veća, nakon čega treba da ga usvoje odbornici Skupštine koja je zakazana za 10. decembar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • smanjite plate

    23:01 // 2. 12. 2020.

    ionako ne radi ili radi skraceno sve sto je na budzetu. povecajte zarade zdravstv.radnicima koji rade u covid bolnicama i ambulantama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: