Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 24. 2. 2023.

| Ekonomija

Planom gasifikacije istočne Srbije obuhvaćena deonica preko Svrljiga do Niša

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gasovod
Trebalo bi da bude izgrađeno 239 kilometara mreže; ilustracija, foto: flickr - Alistair Hamilton

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid Prostorni plan, prema kome će biti izgrađeno 239 kilometara gasovoda od Paraćina do Prahova. Plan obuhvata i deonicu od Zaječara do Knjaževca, sa delom dužine od oko 47 kilometara preko Svrljiga do niške opštine Pantelej.

Prostorni plan područja posebne namene mreže magistralnih i razvodnih gasovoda istočne Srbije na javnom uvidu je do 9. marta i obuhvata 85 katastarskih opština, odnosno delove Paraćina, Bora, Negotina, Zaječara, Boljevca, Knjaževca, Niša i Svrljiga.

Osnovni cilj gasifikacije istočne Srbije je realizacija nacionalnih interesa u oblasti razvoja energetske infrastrukture na principima održivog razvoja, pa je izrada ovog prostornog plana svrstana u prioritetne planske dokumente za donošenje - piše u Planu.

Izradio ga je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a linijski deo glavnog pravca magistralnih i razvodnih gasovoda kroz istočnu Srbiju planira se kao jednocevni sistem dužine od oko 239 kilometara koji se postavlja podzemno na površini od oko 14.270 hektara.

Sistem gasovoda trebalo bi da bude podeljen na osam deonica, među kojima je i jedna na jugu - 47 kilometara duga deonica preko Svrljiga do Niša.

Prateća infrastruktura gasovoda obuhvatiće pristupne puteve do objekata koji predstavljaju sastavni deo gasovoda i priključke na distributivni elektroenergetski sistem - navedeno je u dokumentaciji.

Kada je reč o katastarskim opštinama na jugu Srbije, u Svrljigu su Planom obuhvaćeni Grbavče, Drajinac, Merdželat, Niševac, Plužina, Prekonoga i Šljivovik, a u niškom Panteleju to su Vrelo, Gornja Vrežina, Jasenovik, Malča, Oreovac i Pasjača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gliga iz Matevac

    14:25 // 25. 2. 2023.

    Dobro je ovo isposlovala Predsedn.
    opst. Pantelej Natasa. Njeni dometi su kosmicki i prevazilaze Grad.

    • Klub "Mladi - Medijana"

      15:09 // 25. 2. 2023.

      Ne segacite se sa zenom, nije ona kriva sto se nalazi na ozbiljnoj poziciji, a bez pokrica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: