Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 5. 6. 2017.

| Ekonomija

Plate zaposlenih pre krpljenja udarnih rupa u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Skupština Opštine Prokuplje glasanje
Usvojena realizacija budeta za 2016; Foto: Arhiva Lj. M.

Budžet Opštine Prokuplje realizovan je u 2016. godini ispod 80 odsto, a najveći deo novca potrošen je na plate zaposlenih. Na primedbe opozicije da je mnogo više novca trebalo uložiti u poboljšanje infrastrukture, na današnjoj burnoj sednici Skupštine Prokuplja, odbornička većina predvođena SNS ipak je usvojila izvršenje budžeta. 

Predstavnici vlasti su za govornicom istakli da su se vodili logikom da su „plate zaposlenih važnije od krpljenja udarnih rupa“ na gradskim i seoskim putevima. 

Tačno je da je najveći deo novca iz budžeta potrošen za plate, ali zaposleni u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima moraju da žive od nečega. Doći će na red i rupe, ali su naši zaposleni prioritet – obrazložili su ovu činjenicu predstavnici vlasti.

Sa druge strane, šef odborničkog kluba DS Gordana Kostić je ukazala na činjenicu da su lokalna samouprava i javna preduzeća i ustanove servis građana, te da svi zajedno treba da rade u njihovom interesu, a ne u svom ličnom.

Ispada da je svrha institucija lokalne samouprave da postoje same za sebe, odnosno da postoje da bi zaposleni u njima primali plate. Ne kažem da oni treba da rade bez para, ali je to dokaz nesposobne vlasti koja sem trošenja novca svih građana na plate, kazne i penale, nije sposobna da obezbedi normalno funkcionisanje kako bi zadovoljila najosnovnije potrebe svih stanovnika prokupačke opštine – rekla je Kostić.

Ona podseća da je u 2016. godini oko 20 miliona potrošeno za kazne i penale, te da su sa po preko 100 miliona dinara subvencionisali nekoliko javnih preduzeća i ustanova, poput JKP „Hammeum“, Direkcije za izgradnju i urbanizam, Turističko sportske organizacije. 

Ako uzmemo u obzir da je izvršenje planiranog budžeta ispod 80 odsto, te da je od planiranih 1,6 realizovano 1,2 milijarde dinara, ispada da su svakom zakinuli deo sredstava koje su sami planirali. U takvim uslovima, izdvajanja u infrastrukturne radove i investiciona ulaganja su zanemarljiva u odnosu na ostale troškove – dodaje Kostić.


Odborniku vraćen mandat posle odluke suda

Inače, današnju sednicu je obeležilo i vraćanje mandata Milošu Cvetkoviću, odborniku kome je pre nešto više od mesec dana oduzet mandat tako što je bez njegovog znanja imenovan za člana Opštinskog veća, da bi posle samo nekoliko dana smenjen sa te funkcije.

Cvetković je nakon vraćanja mandata odlukom Upravnog suda, za skupštinskom govornicom tražio objašnjenje kako je on postavljen za većnika i najavio krivičnu prijavu za odgovorne, a pre svega protiv predsednika opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića, koji ga je, kako je kazao, bez njegovog znanja i saglasnosti predložio za jednu od najodgovornijih funkcija u lokalnoj samoupravi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SPS

    12:54 // 6. 6. 2017.

    Ovi u Prokuplju su gotovi, menjamo ih uskoro samo da se slože kockice i pogodan trenutak. Toliko kombinuju i manipulišu da je pitanje dana kad će se prekombinovati... Bili smo u koaliciji sa svima, ali sa ovakvim nepismenjakovićima nikada do sada.

    • SVI STE BRE ISTI

      15:48 // 6. 6. 2017.

      Ako su toliko loši kao što govorite, zašto ste uopšte u koaliciji sa njima?
      Kad vas čovek čuje, pomisliće da ste u koaliciji sa njima protiv svoje volje.

  • JASNO SE VIDI TENDENCIJA POLITICARA

    08:51 // 6. 6. 2017.

    Visina sume, tu nista ne bi promenila i opet bi ulice
    bile u lošem stanju, jer ne postoji želja da se to reši.
    Kad bi bilo vise para u budžetu, ne bi se povećavao
    obim posla koji se radi u interesu građana, već bi se
    samo povećavao broj zaposlenih, ili njihove plate.
    Čak i da je budžet tri puta veći, rezultati bi bili isti.
    Tu jasno vidimo tendenciju koja vlada na lokalu.

    PROBLEM NIJIE U NOVCU !

  • odseljeni Nislija

    08:11 // 6. 6. 2017.

    Ne cude mene ovi iz SNSa,znali smo kakvi ce biti,mene cude oni koji glasaju opet i opet za njih! Ljudi,kao da ste mazohisti,hvalite i nagradjujete svoje mucitelje i to ne samo ovde vec u celoj Srbiji.Nerazumno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: