Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 21. 2. 2016.

| Ekonomija

Po novom zakonu svi mogu da peku rakiju, i to bez ograničenja

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
rakija
Pravljenje rakije je srpska tradicija; foto: A. K.

Iako se mnogi plaše da će sa ulaskom u Evropsku uniju biti zabranjena ili ograničena proizvodnja rakije “za sopstvene potrebe”, prema novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima koji je potpuno usaglašen sa propisima EU, čini se da to ipak neće desiti.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da ovaj zakon, koji je stupio na snagu 1. januara, srpskom poljoprivredniku i dalje omogućava da proizvodi rakiju u svom dvorištu za sopstvene potrebe bez ograničenja količine.

Za razliku od prethodnog zakona koji fizičkim licima nije dozvoljavao da viškove iz svoje proizvodnje plasiraju na tržište, novi Zakon daje tu mogućnost na sledeća dva načina - objašnjavaju iz Ministarstva.

800x600-slika3 Nema ograničenja u količini za one koji peku rakiju za svoju porodicu; foto: wikimedia.orgPrvi način je da voćni destilat, odnosno sopstvenu rakiju, proda registrovanom proizvođaču koji će je dalje prerađivati i biti odgovoran za kvalitet i zdravstvenu ispravnost.

Na ovaj način se stavlja u legalne tokove višak proizvodnje koji je bio kod fizičkih lica i predstavljao sivo tržište - napominju u Ministarstva.

Drugi način da višak rakije plasira na tržište, srpski domaćini imaće tako što će se registrovati kao preduzetnici i upisati u Registar privrednih subjekata i Registar proizvođača rakije.

Vitomir Igić iz Gornjeg Matejevca kraj Niša kaže da je zbog teških propisa u prethodnom zakonu “zamrzao” svoj status proizvođača rakije, ali da ovih dana treba da se ponovo registruje.

Ne treba više tehnolog, kao što je ranije bio slučaj, pa sam sada odgovoran za sve. Ovo je jedna od prednosti, ali i mač sa dve oštrice. Sada je potrebno debelo znanje za proizvodnju - objašnjava Igić.

800x600-slika2 Biće zaštićeno geografsko poreklo rakije; foto: wikimedia.orgOn ističe da je potrebno da se strogo nadgleda proizvodnja kako se na tržištu ne bi javili “falš” proizvodi i rakije poput “zozovače”.


Uklađeno sa evropskim propisima

Ovaj Zakon, kažu u Ministarstvu, u potpunosti je usaglašen sa propisima EU koji regulišu ovu oblast.

Njegovim usklađivanjem naši proizvođači su u povoljnijoj poziciji jer su uslovi za proizvodnju liberalizovani u odnosu na prethodni zakon. Usklađenost kategorije i pravila za deklarisanje sa Uredbom 110/2008 našim proizvodima omogućava da budu usklađeni sa međunarodnim standardima kvaliteta kako bi bili jednako tretirani i konkurentni na tržištu - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivredu.

Napominju i da se novim Zakonom, za razliku od prethodnog, na jednostavniji i jedinstven način reguliše postupak zaštite geografske oznake jakih alkoholnih pića i na nacionalnom, i na međunarodnom nivou.

Geografska oznaka se od dosadašnje, individualne, menja u kolektivnu, zajedničku. Svi proizvođači koji jaka alkoholna pića proizvode po istoj tehnologiji moći će da koriste tu oznaku, a ne, kako je bilo do sada, samo jedan proizvođač. Preduslov je udruživanje proizvođača i njihovo povezivanje - objašnjavaju u Ministarstvu.


DSC-1188 Novi zakon, nova pravila za proizvođače rakije; foto: A. K.Zakon okrenut malim proizvođačima

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da novi Zakon o jakim alkoholnim pićima srpskim proizvođačima pre svega donosi jeftiniju proizvodnju i da je njime pojednostavljena procedura registracije i smanjeni troškovi registracije.

Napominju da su liberalizovani uslovi za proizvodnju, čime je “veća konkurentnost srpskih proizvođača na domaćem i stranom tržištu”.

Ovaj Zakon je u potpunosti okrenut malim proizvođačima i omogućava im da na jednostavan i jeftin način započnu proizvodnju. Cilj Zakona i jeste da se poveća broj registrovanih proizvođača i umanji sivo tržište rakije, od koga najviše štete imaju registrovani proizvođači, i mali i veliki - ističu u Ministarstvu.

Inače, prema podacima Ministarstva u 2015. godini, pre donošenja novog Zakona, u Srbiji je bilo 370 registrovanih proizvođača koji su proizveli 25 miliona litara jakih alkoholnih pića, od čega je 22,5 miliona litara rakije.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niklovani Radijum

    06:25 // 4. 10. 2017.

    Djubrad .Za pivo treba da imam industrijski prikljucak za struju , tehnologa sa dve godine iskustva , 50 kvadrata , resetku za odvod tecnosti (koje tecnosti??) i jos 1000 dazbina i papirologije , dok za glupu rakiju ne treba nista.

  • volvovic natalija

    17:12 // 21. 7. 2017.

    Žalosno je, da komšije dok ne dobijaju rak od dima moraju trpiti ogroman dim, što ceo dan izlazi iz ceva. Nepravilno to rade, i opasno je da će napraviti požar. Mala su dvorišta ne može se otvoriti prozore ni za vreme leta. Ne gledaju ni astmaticno dete samo dime.

  • žika

    01:02 // 22. 2. 2016.

    Još za svinjokolj da nas obradujete pa da rados bude potpuna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: