Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 16. 12. 2016.

| Ekonomija

Po tužbi Južnih vesti poništen "medijski konkurs" u Leskovcu

Autor:D. M. i B. G.Izvor:Južne vesti
meidji
Poništen konkurs jer su favorizovani lokalni mediji; foto: flickr.com

Zbog brojnih nepravilnosti u prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje javnog interesa u Leskovcu koje su utvrđene po tužbama Južnih vesti i Infoporta, Upravni sud je poništio odluku gradskih vlasti i naložio da ponove proceduru.

Tako će uz poništenje konkursa, zbog pogrešnih poteza gradskih vlasti poreski obveznici u Leskovcu morati da plate i sudske troškove od oko 70.000 dinara.

Sud je prihvatio tužbe lokalnog portala Infoport koji je tužio jer njihov predlog projekta nije prihvaćen, dok je u slučaju Južnih vesti zaključio da u odluci o raspodeli novca nema zakonom propisanog obrazloženja, odnosno objašnjenja zbog čega je novac baš tako raspodeljen.

Osim toga konkursna komisija su rukovodila, piše, "diskriminitorskim kriterijumima prema kome prioritet u sufinansiranju projekata imaju pre svega leskovački mediji, što je nezakonito“. Pritom, ovaj kriterijum nije bio naveden u tekstu konkursa, već ga je konkursna komisija koju su formirale gradske vlasti ustanovila tek u fazi ocenjivanja pristiglih projekata.

Glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević je zadovoljan pravosnažnom presudom suda, zaključujući da to dokazuje da je prošlogodišnji konkurs Grada Leskovca bio "obična farsa".

Iako misli da će gradske vlasti učiniti sve da i u ponovljenoj proceduri ocenjivanja sve ostane kako je i bilo, Blagojević smatra da je presuda po kojoj je kriterijum da "prednost imaju leskovački mediji" proglašen za diskriminatorni, suštinski važna za primenu zakona u celoj zemlji.

Činjenica da su gradske vlasti ustanovljavale određene kriterijume tek u fazi ocenjivanja, prilagođavajući ih određenim medijima, je školski primer korupcije. To obesmišljava bilo kakav konkurs. Tu nisu krive samo gradske vlasti, već i članovi konkursne komisije koji su na tako nešto pristali - kaže Blagojević.

Južne vesti nisu uspele od nadležnih osoba iz leksovačke lokalne samouprave dobiju komentar i pojašenje celog slučaja, odnosno informaciju o tome šta će oni sada uraditi.


Gradska vlast: Greška je što smo javno uradili ono što svi rade tajno

Iako niko od zvaničnika nije želeo da komentariše ceo slučaj, leskovački portal JugMedia, pozivajući na neimenovani izvor iz gradske uprave, prenosi "priznanje" da je napravljena greška - ali ne tako uobičajena.

Naime, greška nije u tome što je diskriminatorni uslov da "prednost imaju leskovački mediji" ustanovljen, već što je to uneto u obrazloženje odluke.

To je ono što zapravo rade sve lokalne samouprave, ali malo suptilnije, tako što svoj stav saopšte usmenim putem članovima komisjije - prenosi JugMedia.

Inače, predsednik konkursne komisije za taj konkurs u Leskovcu je bio dopisnik RTS Srđan Conić, a članovi novinari Miroslav Doderović i Isak Slezović.

Osim Slezovića, i za ovogodišnji konkurs u Leskovcu su gradske vlasti ponovo izabrale Conića i Doderovića, dok je treći član Goran Vladković, vlasnik vranjskog OK radija, inače član komisije na takođe spornom konkursu koji je prošle godine sproveden u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: