Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 28. 8. 2023.

| Ekonomija

Počela berba šljive u Toplici, "stenlej" se otkupljuje za 25 dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
šljiva
Šljiva ove godine nešto slaboje rodila; Foto: Lj. M.

Berba šljive na teritoriji Prokuplja je u punom jeku, ali je kao i svake godine cena očekivano niža od troškova proizvodnje pa se to voće prve klase otkupljuje za 25 dinara, 5 više od prošle i 15 manje od pretprošle 2021. godine, kada se plaćalo 40 dinara za kilogram.

Niska cena otkupa više ne iznenađuje proizvođače, šljiva je ove godine rodila nešto slabije od prošle godine, a na to su uticali prolećni mrazevi, sneg i nepovoljni vremenski uslovi u doba cvetanja i oplodnje. šljiva Kvalitet šljive dobar; Foto: Lj. M.

Da bi se isplatila proizvodnja, a i mi nešto zaradili cena bi ove godine trebala da bude najmanje 50 dinara za kilogram. Sadašnja cena je daleko od rentabilnosti proizvodnje pa je sve manje voća u Toplici koje je poznato baš po šljivi, ali i oblačinskoj višnji. Deo roda će i ove godine, umesto u prodaju, ići u kazan za pečenje rakije - kaže poljoprivrednik iz okoline Prokuplja.

Inače, već je završena berba ranih sorti šljive "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike" koja se otkupljivala po 20 dinara za kilogram.

Berači za kilogram naplaćuju 8 dinara, što dodatno smanjuje realnu cenu šljive na 17 dinara, ali na to treba dodati troškove prskanja, đubrenja i ostale radove tokom godine, što na kraju potpuno obezvređuje rad u voćnjacima i proizvodnju šljive koja je iz godine u godinu sve neisplativija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko Petrovic

    20:09 // 28. 8. 2023.

    Ja mislim da je ponudjena cena od 25 din.odlicna.Prvo vi ste mucenici koji neznaju da se izbore za bolje.Sta vam ponude to prihvatate.A okolo kukate na sve zivo a najvise na tamo nekoga.A kada vam se kaze pa menjajte bre, sta odgovarate ?Pa nemamo za koga,svi su isti.I onda vam ponude Brenu i neke drekavce i uz losu mucenicu odete u vasa sela koja na istom mestu stoje vekovima.

  • Niski

    17:07 // 28. 8. 2023.

    Ovo je tuzno da tuznije ne moze da bude.I o cemu mi dalje da pricamo.Vrtimo svaki dan iste price,iste vesti.....sto kaze moj komsa kada ga pitam sta ima novo e nema nista sve jedno isto u krug.

    • Polutan

      20:41 // 28. 8. 2023.

      Prijatelju, gledam si sebe, meni ko polutanu nije lose ! Sns me zaposlio, malo vise od minimalac, ovde sta uvatim,uvatim, ce ima za rakiju ! Ovi nasi ovde, locu, kupuju, narucuju mi i kolege s posla,pa prodajem ! A,ovi,sto zive od voca,ako im je cena mala,sto se ne pobunu, nego samo kukaju ! I,meni ce bude dobro, ja ne smem !

  • Nenad Vuksanović

    16:22 // 28. 8. 2023.

    Mafija pljačka svuda, kako u poljoprivredi tačnije voćarstvu tako i u svakoj oblasti Srbijice. Mirni i vredni Topličani, sve stariji i malodušniji, ne bune se a mafija to zna i jop više im guli kožu! A kada bi izašli i blokirali put Niš-Priština i Niš-Kruševac drugačije bi se ova nenarodna vlast ponašala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: