Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 23. 6. 2021.

| Ekonomija

Počela berba višanja u Toplici, cena i ove godine ispod očekivane

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
višnje
Počela berba višanja u Toplici, proizvođači i ove godine nezadovoljni cenom; Foto: Lj. M.

Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od preko 2.000 hektara počela je berba višanja, a prema najavama otkupljivača, otkupna cena će biti na nivou prošlogodišnje pa će se za kilogram višnje prve klase plaćati 40, dok će druga klasa biti 30 dinara.Početna cena je za topličke voćare i ove, kao i prethodnih godina ispod očekivane, jer je, kako tvrde, za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara.

Ono što je karakteristično za ovogodišnju berbu višanja je da je zbog prolećnog mraza rod slabiji za 30 i više odsto u odnosu na prošlu godinu, ali poljoprivredni stručnajci tvrde da je sada višnja mnogo kvalitetnija i sa većim procentom suve materije.

Najavljene visoke temperature ne idu na ruku proizvođačima, jer će višnja ubrzo da sazri i da počne da se kvari i opada. Zato preporučujemo da se što pre obavi berba, kako bi se sačuvao kvalitet – kažu u prokupačkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Početnom cenom od 40 dinara, koja je i nešto manja od prošlogodišnje, kada je bila 45, ali posle nekoliko dana pala na ispod 30 dinara za kilogram, voćari u Toplici ne mogu da budu zadovoljni jer, kažu, ne pokrivaju ni osnovne troškove proizvodnje.

Kada se na tu cenu doda isplata berača koji uzimaju od 15 do 20 dinara, povrate sredstva za hemikalije za najmanje 4 do 5 prskanja u sezoni, mi smo kao i unazad desetak godina ponovo u minusu. Od goriva do hemijskih preparata, sve je poskupelo bar duplo u odnosu na prošlu godinu, a sada je i rod manji zbog mraza. Iz godine u godinu, ova država uspešno uništava selo, seljake i domaću proizvodnju – kaže poljoprivrednik iz prokupačkog sela Babin Potok.

Da će ovo biti još jedna loša godina u nizu za višnjare, najavio je pre desetak dana i Dragan Paunović, koordinator sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug koji je istakao da nema velikog interesovanja za otkup ovog voća, a da prošlogodišnje zalihe višanja još uvek postoje u hladnjačama.

Gradska vlast u Prokuplju je pre 2 godine najavila pokretanje inicijative za izgradnju velike hladnjače putem javno-privatnog partnerstva, za šta bi se iz gradske kase izdvojilo oko 120 miliona dinara, obezbedila lokacija i infrastruktura, uz učešće privatnog kapitala od 50%, međutim, do danas se ništa se nije uradilo na realizaciji te ideje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan Mladenovic

    20:02 // 24. 6. 2022.

    SRAMOTA sta rade,pa naravno da se sela prazne,izumiru

  • Prosta stvar

    20:17 // 29. 6. 2021.

    Kad ove godine, sve moguće što postoji na belom svetu,poskupljuje,jedino višnja nije poskupela,znači neće poskupeti NIKAD.A stvar je prosta:REŠENJE POSTOJI:treba samo jedne godine ostaviti višnju na drvetu.ali,ni jedno zrno da NIKO ne obere.i stvar bi bila rešena.

  • Buda

    23:57 // 24. 6. 2021.

    Vec nekih 10- tak godina se visene sikiram za cenu. Lepo sam hektar i sezdeset ari povadio i mina mi je glava. I ne obazirem se na novokomponovane otkupljivaci kojima vi omogucavate da vas sve vise zezaju i to vasim parama. Drugo, da se ne lazemo i sa 40 din imate zaradu, naravno ne za stanove i automobile, ali zarada postoji. Vaša roba pa razmislite ili vadi ili jos sadi.

    • Igor

      16:02 // 3. 7. 2021.

      Koja zarada postoji sa 40din? Na mojih 40 ari sa zilogrizom moze da rodi max 2-3000kg. Beraci uzimaju 20din. Hemikalije i gorivo godisnje izadju oko 40000din.
      Neka bude i celih 3000kg za racunicu, 3000x20 za berace + 40000din = 100000 din samo troskovi. Ako racunas da je 20000din za godinu dana posla zarada onda ok. Ima zarade.
      P.S.
      2020 2000kg
      2019 950kg
      2018 1800kg
      2021 samo 200kg!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: