Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:46, 25. 6. 2020.

| Ekonomija

Počela berba višanja, zbog niske cene mnogi voćnjaci u Toplici biće uništeni

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
berba
Većina ratara će ove godine sami brati višnjare samo za svoje potrebe; Foto: Lj. M.

Otkupna cena od 25 do 30 dinara, najava da za nekoliko dana više i neće biti otkupa, samo su neke od informacija koje na početku berbe višanja muče voćare iz prokupačkih sela. Za berače ratari moraju da izdvoje od 18 do 20 dinara za ubrani kilogram, pa njima ostaje tek manji deo, iako su mnogo truda i znoja uložili da bi sačuvali svoje voćnjake i stigli do berbe.

Kao i većinu prethodnih godina, tako i ove, otkupljivači kažu da je loš kvalitet, da je zbog kiše višnja ispucala i da se kvari, te da je hladnjačari neće otkupljivati narednih dana.

Sa druge strane, ratari kažu da je kvalitet dobar, višnja krupna i ističu da su se već navikli na priču nakupaca koji su iz godine u godinu sve bogatiji, za razliku od proizvođača koji samo siromaše i većina njih nema ni za osnovne životne potrebe.

Ponovo je aktuelna priča o neisplativosti proizvodnje ovog voća, po kome je poznata Toplica i, uz šljivu, najrasprostranjenija je kultura, pa mnogi proizvođači iz godine u godinu najavljuju da će odustati od zasada višanja i preorijentisati se na proizvodnju drugih, isplativijih kultura. IMG-060d6c38b4859c551e27fcfacb5271c4-V Za proizvođaače kvalitet dobar, za otkupljivače nikada lošiji; Foto: Lj. M.

Više je sramota i pričati, jer se ovo ponavlja svake godine. Cena je ispod svake granice isplativosti, većina neće moći da vrati ni deo uloženog novca. Mislim da će ovo biti kap koja će preliti čašu i da će ove godine većina ratara odustati od dalje proizvodnje – kaže proizvođač Miroslav Todorović iz okoline Prokuplja.

I drugi žitelji sela u okolini Prokuplja najavljuju da neće ni početi ovogodišnju berbu jer je ona neisplativa, a i oni koji beru, braće samo za svoje potrebe.

Ono što nije uništio grad, poplave i druge nepogode, “oteće” nam otkupljivači, jer umesto za nas i naše porodice, mi tokom cele godine radimo za njih. Bogate se na našem znoju i muci – kaže poljoprivrednik iz sela Gornja Stražava.

Dodaje da će on i većina njegovih komšija već narednih nekoliko dana početi da krče višnjare i preorijentisati se na proizvodnju drugog voća ili povrća, koje se ekonomski više isplati.

Ništa od najavljene hladnjače, a otkazana i manifestacija “Dani višnje i Toplički sabor višnjara”

Nakon prošlogodišnje niske otkupne cene višanje u Toplici, ali i problemima sa plasmanom ovog voća, iz gradske vlasti u Prokuplju su najavili pokretanje inicijative za izgradnju velike hladnjače, gde bi Grad Prokuplje izdvojio oko 120 miliona dinara, obezbedio lokaciju i infrastrukturu, ali uz učešće privatnog kapitala od 50 %.

Od inicijative do danas, ništa se nije uradilo na realizaciji te ideje.

Zbog problema sa višnjom, ali i pandemije virusa korone prokupačka vlast je odlučila da ni ove godine ne organizuje manifestaciju posvećenu višnji “Dani višnje i Toplički sabor višnjara”, koja se osim u Prokuplju održavala i u selu Velika Plana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • voćar

    14:27 // 1. 7. 2020.

    U Lidlu cena kg. zamrznute višnje 400,00 din u prodaji trenutno a od nas otkupljuju po 25,00 i 30,00 dinara. Pa zar neko misli da smo mi toliki debili ?

    • Snezana

      06:17 // 4. 7. 2020.

      Ne moraju da misle vide. Cim svake godine igramo kako oni sviraju. Sramota. Tuga ubijaju nas polako, al' sigurno.

  • IvicaT

    01:10 // 29. 6. 2020.

    Naravno da višnja,malina i ostale kulture nisu popularne u ovoj zemlji.Ovde je popularna kultura lopovluk,pa kladionice,rijaliti shit i ostalo đubre...Ko još mari za proizvodnju voća.

  • Upika

    21:09 // 26. 6. 2020.

    Pa šta iz Ministarstva poljoprivrede rade?.Znaju probleme:poljoprivrednik/nakupci.Zašto robne rezerve ne otkupe,skladište u hladnjače.Rešenje je da se proizvođači višnje udruže i da kupe hladnjače.A država neka pomogne povoljnim kreditima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: