Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:24, 3. 11. 2010.

| Ekonomija

Počela gradnja fabrike Falke u Leskovcu

Autor:D.K. i P.B.Izvor:Južne vesti
arhivska fotografija

LESKOVAC – Postavljanjem ploče sa datumom početka radova Nemačka kompanija Falke počela je gradnju fabrike u Leskovcu.

U fabrici Falke u Leskovcu trebalo bi da bude otvoreno 600 radnih mesta, a rok za završetak radova ovog objekta sa 15.000 kvadratnih metara je april 2011. godine.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelili su kompaniji Falke  2,4 miliona evra, odnosno 4.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

-Nema bolje investicije u tekstilnoj industriji od ove koju realizuje kompanija Falke, koja postoji 115 godina, jer će zaposliti 600 radnika – zaključio je ministar ekonomisje Mlađan Dinkić na svečanosti povodom početka radova.

Još osamdesetih godina prošlog veka sa fabrike započeta je uspešna saradnja kompanije "Falke" i fabrike "Zele Veljković" iz Leskovca, koja je trajala do početka devedesetih godina. 

Pol Falke, vlasnik kompanije Falke izrazio je očekivanje da će ovaj projekat u Srbiji biti uspešan kao i svi projekti ove kompanije u drugim zemljama.

Gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić, koga mnogi smatraju jednim od najzaslužnijih za dolazak Faklea u Leskovac, ocenio je da je obnavljanje saradnje predstavlja prekretnicu za razvoj grada.

- Zahvaljujući upravo ovoj kompaniji Leskovac je ponovo postao odredište za investiranje. Odavno je poznato da su naši radnici u Nemačkoj najbolji, a Nemačka nam je, posredstvom kompanije Falke, došla u Leskovac i očekujem da naši radnici u Leskovcu rade bar podjednako dobro kao u nemačkim kompanijama u samoj Nemačkoj - rekao je Kocić.

Na svečanosti povodom početka izgradnje fabrike uručena su rešenja o zaposlenju za 25 radnika ovog preduzeća.

Kompanija Falke izgradnu fabrike započela je na zemljištu nekadašnjeg tekstilnog giganta "Leteks", koje je Grad Leskovac poklonio nemačkom investitoru, dok je Falke za 33 miliona dinara kupio i fabriku konfekcije "Inkol".

Prema ranijim najavama Falke planira da u Leskovcu otvori 600 radnih mesta, da investira oko 8 miliona evra i godišnje proizvodi 15 miliona pari muških čarapa.

Kompanija "Falke" osnovana je 1894. godine i proizvodnjom čarapa bavi se duže od jednog veka, u svojim pogonima zapošljava gotovo 2.500 radnika, a od 1. aprila 2008. godine vlasnik je i svetski poznatog brenda "Burlington".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana čivljak

    14:32 // 3. 11. 2010.

    Lepo je sve to i drago mi je da će na tom mestu biti ponovo jedna fabrika gde će naći zaposlenje makar 200 radnika, dok ih je u Inkol.u bilo preko 800. I ja sam jedan od bivsih radnika Inkol-a,.Samo nisam sigurna da će bivsi radnici biti isplaćeni koji su tu zavrsili sa stečajem iste i koji su skoro dve godine pre stečaja a i posle radili ostali bez plate i radnog staza.Bilo bi dobro da vlasnik Falke-a a takodje i opstinske vlasti, kao i ostali gosti koji će biti prisutni imaju to u vidu, jer ti isti radnici makar njih 200 biće prisutni, iz razloga već napred navedenog. Biće veselo.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: