Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 12. 9. 2023.

| Ekonomija

Počela gradnja fabrike "Palfinger" u Nišu koja će proizvoditi delove za kranove

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
palfinger, vučić (1)
Počela izgradnja austrijske fabrike kranova; foto: Jelena Mišić

Polaganjem kamena temeljca u industrijskoj zoni ka Niškoj Banji, danas je počela izgradnja dugo najavljivane fabrike kranova Palfinger koja bi, prema najavama, trebalo da počne sa radom sledeće godine. Početku izgradnje prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da Srbija kao “zemlja kranova” mora da ima takvu fabriku u koju je Republika Srbija uložila 4,6 miliona evra.

palfinger, vučić "Mnogi našu zemlju nazivaju zemljom kranova"; foto: Jelena Mišić Deveta fabrika koju je, po njegovoj računici, Vučić otvorio u Nišu jeste postavljanje kamena temeljca za austrijsku kompaniju Palfinger koja se bavi proizvodnjom kranova. Na postavljanju temeljca za novu fabriku Vučić je izjavio da se u Srbiji intenzivno gradi i da nije slučajno što se u Nišu otvara baš fabrika kranova.

U ovoj zemlji se intenzivno gradi. Mnogi našu zemlju nazivaju zemljom kranova pa bi bilo besmesleno da u zemlji kranova nemamo fabriku kranova. Naša niška fabrika proizvodiće čelične konstrukcijske delove koji će se ugrađivati i montirati u kranove. Sva proizvodnja namenjena je izvozu i izvoz će ići u Francusku, Nemačku, Austriju i Sloveniju. Plasman proizvoda je osiguran - rekao je Vučić.

Republika Srbija u otvaranje austrijske kompanije uložila 4,6 miliona evra i Vučić kaže da se nada da će ta investicija obezbediti nova radna mesta za Nišlije.

To je novac poreskih obveznika Srbije kojim ćemo osnažiti industrijsku komponentu niške privrede i kojom ćemo ojačati Niš dodatno, zaposliti nove ljude - istakao je Vučić.

palfinger, vučić (2) Iz fabrike najavljuju 375 novih radnih mesta; foto: Jelena Mišić Predsednik je dodao da Palfinger razmišlja o otvaranju trening centra za obuku zaposlenih, kao i da pokrene saradnju sa tehničkim školama i fakultetima u Nišu. On je pozvao predstavnike Palfingera da razmisle i o ulaganju u Toplici i eventualnom otvaranju još jednog pogona u Prokuplju.

Iz Palfingera najavljuju da će fabrika krenuti sa radom 2024. godine, a do 2027. godine biće dostupno oko 375 novih radnih mesta. Direktor kompanije Palfinger Andreas Klauser istakao je da kompanija u novo postrojenje za proizvodnju u Nišu ulažu 35,5 miliona evra.

Mislim da je veoma važno ono što smo videli ovde, vrsna efikasnost i brzine koju smo dobili da se ovde organizujemo. Moramo da imamo prave resurse i pravu organizaciju da bi postigli buduće ciljeve - rekao je Klauser.

Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner koji je istakao da je Austrija u Srbiju uložila 3,1 milijardu evra i 24.000 radnih mesta, što ih čini jednim od najvećih stranih investitora u Srbiji.

Podsetimo, austrijski Palfinger više puta su najavljivali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a Vlada Srbije je projekat proglasila investicijom od nacionalnog interesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    11:19 // 13. 9. 2023.

    Za ove socijalno-parizerske radikale, koji su imali kečeve iz istorije, geografije,poznavanja prirode i društva, podsetnik da je 14. oktobar iz Kruševca nekad pravio kranove !

  • dragan

    07:16 // 13. 9. 2023.

    gde je lokacija buduce fabrike??

  • pera

    22:01 // 12. 9. 2023.

    Cini mi se da je ova fabrika trebala da bude u Prokuplju...bar su tako pricali...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: