Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 13. 11. 2019.

| Ekonomija

Počela izgradnja centralnog trga u Leskovcu

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
trg leskovac radovi
Radovi bi trebalo da budu završeni za 360 dana, foto: B. S.

Dugonajavljivani i više puta odlagani radovi na sređivanju gradskog Trga u Leskovcu konačno su počeli. Binu, novu fontanu, granitne i behaton ploče, ali i nove drvorede, građani bi trebalo da dobiju za 360 dana.

Zaštitna ograda oko dela od 8.600 kvadratnih metara, koliko će se sređivati, već je postavljena, a najpre će se, kaže Novica Nikolić, direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja, razmontirati stari mobilijari i srediti trotoari na delu Bulevara oslobođenja. trg leskovac Najpre se uklanjaju klupe i sređuju trotoari, foto: B. S.

Izvođač će najpre demontirati klupe i izmestiti fontanu u park Devet Jugovića. Zatim se sređuju trotoari kako bi pešaci mogli nesmetano da prolaze - kaže Nikolić.

Rupe će zameniti nove granitne i behaton ploče, na samom trgu biće postavljeno preko 50 granitnih klupa, a biće urađeno i LED osvetljenje.

Biće izgrađena stepenasta pozornica trougaonog oblika i fontana koje će se nalaziti u jugoistočnom delu trga, a uređene zelene površine nalaziće se na obodima. Osim što će biti izgrađen moderan trg, biće sređeni i preko 2.000 kvadratnih metara trotoara - kaže NIkolić.


Više drveća i bez parkinga kod Robne kuće

Parking koji je godinama “krasio” ovaj deo grada više ne postoji. Firma Meteroparking je izmestila rampu i naplatnu stanicu, a zasad nema alternative za one koji bi da se parkiraju u strogom centru grada. trg leskovac Bez parkiga kod Robne kuće, foto: B. S.

Iako je u blizini trebalo da bude izgrađena javna garaža i parking, realizaciju ovog projekta, odužili su nesređeni imovinsko-pravni odnosi.

Rešavamo imovinske odnose za parking i garažu iza Narodnog pozorišta kako bismo za to dobili građevisku dozvolu. Grad se za ovo spremao tako što je godinama unazad pravio parkinge unutar blokoviskih površina - kaže NIkolić.

Iako je bilo bojazni da će deo parka rekonstrukcijom biti uništen, zbog čega je i Savez za Srbiju pokrenuo peticiju, nadležni napominju da se drveće neće seći, već će biti zaseđeno novo. trg leskovac Fotana se "seli" u park Devet Jugovića, foto: B. S.

Ovaj trg se i razlikuje od ostalih i naziva se zelenim trgom jer ima zelene površine koje će zauzimati oko 1.400 metara kvadratnih. Biće zasađeno 37 novih stabala, a stara stabla se neće seći - kaže Nikolić.

Projektom je predviđeno da se izmeste spomenici Tomi Zdravkoviću, Kosti Stamenkoviću i spomen-obeležje palim borcima u II svetskom ratu.

Radove izvodi lazarevačka firma Bauvezen, koja sređuje i Trg kralja Milana i gradi Studentski dom, a koja je bila na crnoj listi poreskih obveznika.

Leskovčane će novi trg koštati ukupno 223 miliona dinara, od čega je 75 miliona izdvojeno sada, a ostatak tokom 2020. godine. trg leskovac Foto: B. S.

Podsetimo, izgradnja leskovačkog Trga više puta je najavljivana, a radovi su konstantno odlagani. Izmeštanje spomenika, ali i sam projekat, i ranije su podelili mišljenja Leskovčana, a najviše negodovanja upravo je bilo zbog pomeranja spomenika Tomi Zdravkoviću.

Upravo je zbog izgradnje Trga, ali i asfaltiranja nekoliko ulica, Grad odlučio da u 2019. godini uzme kredit. Iako je prvobitno bilo u planu uzimanje kredita od 400 miliona dinara, zbog projekata koji će se raditi 2 godine, ta suma je smanjena na 180 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svetlana jovic

    15:05 // 14. 11. 2019.

    Trla baba lan da joj prodje dan!

  • Овца за шишање

    10:11 // 13. 11. 2019.

    Обавезно позовите Весића да вам намонтира коцке!

  • Markoni

    08:45 // 13. 11. 2019.

    Mnogo je ovo para 2.000.000€ za jedan trg a nista specijalno nece se uraditi sem ploca behatona i po neko drvo..

    Nije mi jasno zasto svaka vlast kad oseti da joj se blizi kraj radi ovako skupe projekte..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: