Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 9. 7. 2022.

| Ekonomija

Počela žetva u Toplici, prinosi na nivou prošlogodišnjih

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
zetva zito FOTO ALEKSANDAR KOSTIC
Prinos ječma očekuje se oko 3,5 do 4 tone po hektaru, koliko je predviđeno da će biti i prinos pšenice; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Na površini od preko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je u toku žetva pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. Prinos je kako kažu stručnjaci za poljoprivredu na nivou višegodišnjeg proseka i kreće se od 3,5 do 4 tone po hektaru.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole žetva bi trebalo da se završi do kraja meseca, a kombajneri u zavisnosti od toga da li se radi sa vezivanjem slame ili ne, naplaćuju od 13.000 pa i do 15.000 dinara po hektaru.

Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke i zaštitne mere kvalitet zrna pšenice je zadovoljavajući, pa će ove godine biti dovoljno hlebnog žita za potrebe ratara, a i za prodaju. Kada se sagledaju sve okolnosti ratari mogu biti u potpunosti zadovoljni rodom i kvalitetom prinosa ratarskih kultura – kažu u prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi.

Preporučuju da nakon obavljene žetve poljoprivrednici odmah pristupe zaoravanju svojih strništa i obave đubrenje sa azotom, uz apel ratarima da ne pale žetvene ostatke kako bi se sprečili požari i sačuvao kvalitet zemljišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: