Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 16. 7. 2020.

| Ekonomija

Početak izgradnje gasovoda Niš - Sofija najavljen za početak 2021. godine

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
Dostavljene ponude vlasnicima zemljišta
Još je nepoznato do kada bi radovi trebalo da budu završeni; Ilustracija; Foto: Flickr/Alistair Hamilton

Izgradnja gasovoda od Niša do Sofije koju je i pre 2 godine najavljivala premijerka Ana Brnabić, trebalo bi da krene početkom 2021. godine, saopštava delegacija Evropske unije u Srbije, iz čijih fondova će biti plaćen deo radova. Prirodni gas trebalo bi da smanji zagađenje vazduha, ali i utiče na razvoj sredina kroz koje će gasovod proći.

Da će se gasovod Niš - Sofija graditi i pre rokova, za koje javnost ne zna koji su, najavljivala je Brnabićeva maja 2018. godine. Dve godine kasnije zna se rok za početak radova - 2021. godina, ali je i dalje nepoznato do kada bi projekat trebalo da bude završen.

U saopštenju delegacije Evropske unije u Srbije navodi se da će ovaj gasovod otvoriti razvojne mogućnosti, nova tržišta i opcije za čistiju životnu sredinu. Takođe, pristup gasu imaće građani i privredni subjekti u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Osnovni cilj izgradnje ovog gasovoda, koji će povezati postojeće transportne sisteme Srbije i Bugarske, je povećanje sigurnosti snabdevanja Srbije prirodnim gasom. Srbija je među retkim zemaljama koje imaju samo jednu ulaznu tačku snabdevanja, na granici sa Mađarskom. Nakon izgradnje gasovoda "Balkanski tok" omogućiće se snabdevanje potrošača u Srbiji gasom iz drugih izvora - navode u saopštenju.

Deonica gasovoda koji će se graditi duga je 108 kilometara na teritoriji Srbije, a procena je da će izgradnja ukupno koštati 85 miliona evra. Učešće Evropske unije je 49,6 miliona evra.

Projektovani kapacitet od 1,8 milijardi metara kubnih gasa godišnje moći će da zadovolji 80 % trenutnih potreba Srbija za gasom. Izgradnjom dodatne kompresorske stanice na teritoriji Srbije u budućnosti mogao bi se omogućiti i reverzibilni tok gasa iz Srbije u Bugarsku. Sve ovo stvorilo bi tehničke preduslove za stvaranje finansijski likvidnog tržišta prirodnim gasom u regionu - dodaju oni.

Gasovod bi trebalo da prati tok Koridora 10.

Podsetimo, na ponovljenom tenderu za istražne radove na izradi projektne dokumentacije za izradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad ugovor je dobila grupa ponuđača na čelu sa firmom Geoput iz Beograda. Radi se o pripremnim radovima na delu takozvanog “Srpskog toka” koji iz Bugarske uvodi gas u Srbiju preko Dimitrovgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zivomir vasic

    20:14 // 15. 11. 2020.

    Kao i uvek daje se poso strancima pere se novac srbi rade na severni tok i nazeling na crno bez osigurana i poreza jadna srbijo srecna deutschlan.

  • Nishlija

    15:37 // 16. 7. 2020.

    Od tolikog najavljivanja pocetka/zavrsetka, ja mislio VEC ZAVRSEN

  • Naissus

    11:24 // 16. 7. 2020.

    Izgleda se vec zna kome ide kajmak. Proci ce kao juzni tok

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: