Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 20. 3. 2019.

| Ekonomija

Početnici u poslovanju godinu dana oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa

Autor:Anđela S.Izvor:Južne vesti
startuj-legalno-foto-as
Program predstavljen studentima niškog Elektronskog fakulteta; foto: A. S.

Mladi preduzetnici koji pokreću sopstveni biznis i nedavno su stekli diplomu fakulteta ili srednje škole, neće morati da plaćaju poreze i doprinose državi u prvih 12 meseci poslovanja, najavljeno je na predstavljanju programa "Startuj legalno" u Nišu.

Program je pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni eknomski razvoj (NALED), odobrila Vlada Republike Srbije, a mera biti aktivna tokom ove i naredne godine. Predviđeno je, kako su objasnili iz NALED-a, da početnicima u poslovanju troškovi poreza i doprinosa budu pokriveni za platu do 37 hiljada dinara.

startuj-legalno2-foto-as Ovu olakšicu mladi će moći da iskoriste samo jednom; foto: A. S.Iako je olakšica prvenstveno namenjena mladim ljudima koji su u prethodnih godinu dana završili fakultet ili srednju školu, pravo na to imaju svi koji pokreću biznis, a najmanje šest meseci su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema rečima Milivoja Jovanovića iz NALED-a, upravo je period nakon fakulteta najbolji za pokretanje privatnog biznisa, jer mladim preduzetnicima, kako objašnjava, omogućava da ukoliko ne uspeju u prvoj poslovnoj ideji imaju dovoljno vremena i iskustva da pokušaju ponovo.

Ovo je prvi put da se država odrekla nekog svog prihoda i da ona iz buždeta pokriva te troškove. Nadam se da će ova mera zaživeti i tako podstaći mlade da malo više rizikuju, a da s druge strane nemaju obruč državne administracije i fiskala i da samim tim ranije krenu u biznis - kaže Jovanović.


Student Ekonomskog hoće da pokrene destileriju


marko-milojkovic-foto-as Marko planira da krene u proizvodnju rakije; foto: A. S.Da nakon završenih studija počne da proizvodi rakiju i prerađuje sirovo voće planira Marko Milojković, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Nišu. Kaže da ga je za razvijanje privatnog posla dodatno motivisala upravo ova mera podrške preduzetništvu.

Planiram da pokrenem prerađivačku industriju pošto već imam neku poljoprivrednu proizvodnju. Mislim da je bodućnost u tome, baviti se privatnim poslom, da težimo da ostanemo u zemlji. Iskoristiću sve mere da optimizujem poslovanje, pa mi oslobađanje poreza mnogo znači - kaže Marko.

Mladi Nišlija smatra i da će sa ovim olakšicama biti više uspešnih start-apova, što će, ističe, dalje pokrenuti ciklus motivacije mladih da se bave privatnim poslom.

Program "Startuj legalno" će, kako najavljuje Milivoje Jovanović, biti predstavljen širom zemlje, a procena je da ove mere kroz oslobađanje od plaćanja poreza preduzetnicima po svakom zaposlenom donose uštedu od najmanje dve hiljade evra godišnje.

Ovu olakšicu mladi će moći da iskoriste samo jednom, što znači da ako je neko ostvario pravo na oslobađanje od poreza kao preduzetnik, to neće moći ponovo da učini ukoliko se registruje kao osnivač privrednog društva.

Svi koji žele da iskoriste ovu meru treba da prilikom prijavljivanja u Poreskoj upravi popune poseban formular koji će ih osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja, bilo da osnivaju samostalnu preduzetničku radnju ili društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO).

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: