Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 31. 1. 2023.

| Ekonomija

Počinje izgradnja gasnih interkonektora u Bugarskoj koji će spojiti Sofiju i Niš

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
Vučić Niš
Počinje izgradnja interkonektora koji će povezati Bugarsku i Srbiju; foto: JV / Jelena Mišić

Izgradnja međusistemske gasne veze Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, ukupne dužine 170 km počeće u sredu, 1. februara na bugarskoj teritoriji. Godinu dana ranije spajanjem dve cevi u blizini Dimitrovgrada zvanično je započeta izgradnja gasnih interkonektora koja će spojiti Sofiju i Niš.

Na početku radova u Dimitrovgradu nekadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da će Srbija interkonektorima dobiti mogućnost diverzifikacije snabdevača. Krajem oktobra, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pratnji Ursule fon der Lajen posetio radove u Jelašnici, rekli su da će izgradnja gasnih interkonektora ujediniti sve narode Evrope u borbi protiv energetske krize.

Ukupna cena interkonektora između Bugarske i Srbije koštaće 88,5 miliona evra, dok će, kako je rečeno oktobra u Jelašnici kod Niša, Evropska Unija donirati 50 miliona. Pored Niša, gasovod će obuhvatiti još 3 merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Sada će nam biti još lakše da dovedemo investitore u ta 3 mesta Pirotskog okruga, nadam se i Babušnicu. U Pirotu već imamo Mišlen Tajer, koji je jedan od najvećih izvoznika iz naše zemlje, ali nam je potrebno da dovedemo još više investitora u pirotsko-nišavski deo. Verujem da će dolazak gasa u industrijske zone i mogućnost grejanja značiti ogromnu šansu za dolazak mnogih investitora u ovaj deo Srbije – rekao je oktobra predsednik Vučić.

Kapacitet interkonektora trebalo bi, prema najavama, da omogući prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Kako je rečeno, povezivanje gasnih mreža između Srbije i Bugarske, omogućiće Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema, posebno iz Azerbejdžana i Grčke, čiji terminali mogu da prime gas iz čitavog sveta.

Kako Novinite navode, početku radova kod naselja Novi Iskar u blizini Sofije, prisustvovaće predsednici i ministri energetike Bugarske i Srbije, čime će zvanično krenuti radovi u Bugarskoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    07:34 // 2. 2. 2023.

    Bitno da EU finansira,pa mi smo na tom putu vec godinama,a nikako da stignemo.Susedi su nas pretekli,cak ce to uraditi i tzv.Kosovo.PreCednice,bitno da si se slikao,steta sto u Bugarskoj nema pink da malo pricas o uspesima srpskog ekonomskog tigra...usput,gde su investicije od bacuske???sem sto uzese NIS dzabe nesto ne vidim da finansiraju infrastrukturu...

  • 1234567890

    23:56 // 31. 1. 2023.

    A kada spoje cevi,čiji ćemo gas da uvozimo:Ruski ili Amerikanski ili "špricer"?

  • Ivan Milovanovic

    23:24 // 31. 1. 2023.

    Zar se ne priča da Azeri nemaju ni za sebe dovoljno gasa, kamoli nama da izvoze preko Sofije i Dimitrovgrada?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: