Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 5. 3. 2020.

| Ekonomija

Pogačom koja leči i štiti pčele svrljiški đaci pobedili na takmičenju učeničkih kompanija

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
sajam 1-foto-Dostignuća-srbije
Iz prirode uzeli stvari koje će zaštiti pčele; foto: Dostignuća mladih

Pčelinja pogača, koja ima manje šećera i štiti pčele od bolesti, izum je koji je svrljiškim učenicima Stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš” doneo pobedu na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu na kojem je učestvovalo 37 timova srednjoškolaca.

Pored učeničke kompanije Bee Strong iz svrljiške škole, u nastavak takmičenja za nacionalnog pobednika odlazi i drugoplasirana kompanija K&L Bardic Stories iz Gimnazije u Zaječaru, koja je osmislila društvenu igru za mlade, tim Signal iz Ekonomske škole u Nišu, koji je treće mesto osvojio idejom za saobraćajna pomagala.

sajam3-foto-Dostignuća-srbije Pobednički tim spojio lepo i korisno; foto: Dostignuća mladihNa nacionalno takmičenje plasirali su se i učenici niške gimnazije “9. maj” okupljeni u kompaniji Instagram Premium Card, koji su zauzeli četvrto mesto zahvaljujući personalizovanim Instagram karticama koje pomažu korisnicima da se lakše povežu sa drugim profilima.

Kako objašnjava nastavnik i mentor pobedničkog tima iz Svrljiga Milan Nikolić, ako bi pčele nestale, pitanje opstanka čoveka, a i cele planete, bilo bi dovedeno u pitanje.

Naš proizvod je ove godine bila pčelinja pogača koja sadrži dosta manju koncentraciju šećera koja služi za prihranu, zaštitu i lečenje pčela - pojašnjava mentor Milan Nikolić.

Učenici su, dodaje Nikolić, spojili lepo i korisno, kako bi pronašli koristan preparat za pčele, a u tome im je dosta olakšalo to što je svrljiško područje bogato lekovitim biljem.

U Svrljigu dosta ljudi skuplja lekovito bilje i imamo mnogo pčelara. Naši učenici su došli na ideju da iz prirode uzmu to što im treba i da to upotrebe za pravljenje hrane za pčele, koja bi pomogla pčelama da prezime i da se tokom proleća prehrane, ali i da se ujedno zaštite od pčelinje dijareje i krpelja, koji je najveća opasnost za pčele - objašjava Nikolić.

sajam2-foto-Dostignuća-srbije Na takmičenju učetvovalo 37 učeničkih kompanija; foto: Dostignuća mladihKaže da će od sledeće nedelje krenuti sa ozbiljnim pripremama kako bi se što bolje prikazali žiriju u Beogradu i obezbedili mesto na Evropskom takmičenju.

U nastavku takmičenja za najbolju učeničku kompaniju, nadmetaće se učeničke kompanije iz beogradskog regiona, Vojvodine, jugozapadne i centralne Srbije, a nacionalni pobednik će svojim proizvodom u julu predstavljati Srbiju na Evropskom takmičenju u Portugaliji, navodi Marija Miličković iz Dostignuća mladih u Srbiji.

Na takmičenju u Nišu koje je održano juče svoje proizvode i usluge ponudile su 37 učeničke kompanije iz Aleksinca, Boljevca, Bora, Vlasotinca, Žitorađe, Zaječara, Knjaževca, Kuršumlije, Leskovca, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Sokobanje i Vranja, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: