Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 30. 7. 2021.

| Ekonomija

Pojedini niški poljoprivrednici odustali od konkursa za subvencije zbog novih uslova

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
poljoprivreda
Fiskalni računi, ograničena kupovina, manji podsticaji - razlog odustajanja; foto: A. K.

Pravdanje subvencija fiskalnim računima, nemogućnost kupovine samo folija za plastenik ili ramova za košnice, kao i procentualno smanjenje pojedinačnih podsticaja samo su neki od razloga zbog kojih je poljoprivrednik iz okoline Niša odustao od konkursa koji je nedavno raspisao Grad Niš. Kaže da su ove godine isplivali lični interesi radnika Gradske uprave, ali iz resorne Uprave za imovinu i održivi razvoj nema odgovora na pitanja novinara.

Iako je prethodnih godina povrtar Dragiša P. konkurisao za subvencije za poljoprivrednike, ove godine je napravio izuzetak i odustao. Razlog su kaže novi uslovi konkursa koji su pojedine kategorije "lišili" mogućnosti da se prijave za pomoć.

Smatra da je ove godine napravljen presedan, a pre svega zbog uvođenja fiskalnog računa kojim će poljoprivrednici i pravna lica morati da pravdaju subvencije, što tvrdi do sada nije bilo.

Sve su to rešili tako što su doneli obavezu dostavljanja fiskalnog računa. Obaveza dostavljanja fiskalnog računa to je obaveza koja do sada nikada nije postojala ni kod Ministarstva, ni kod bilo kog drugog grada. To je ubačeno zbog pojedinaca koji rade u Upravi, zato što imaju svoj privatni biznis gde prodaju tu opremu - kaže on.

Opšti interes ove godine smatra da nije sagledan. Po strani su ostali i proizvođači, ali i zadruge i udruženja, a kao primer navodi i nove uslove za povrtare i pčelare. Njemu su trebala sredstva za foliju, ali uslovi konkusa su ga u tome sprečili jer je propisana samo kupovina celog plastenika. konkurs Fiskalni računi; foto: Grad Niš

Pčelarima je onemogućeno da konkurišu samo za ramove recimo, a to je jedna od najčešćih stavki zbog koje se javljaju. Ako hoćete ramove onda samo uz košnice. Pčelare diskvalifikuju, sve radnje koje prodaju pčelarsku opremu ne izdaju fiskalne račune ili nisu u PDV-u. Isto tako i za povrtare za ceo plastenik, folija traje tri godine, plastenik traje 20 - dodaje Dragiša.

Za pravdanje subvencija dozvoljeni su računi i fiskalni isečci koji su izdati od 1. januara ove godine, kako piše u tekstu konkursa, a zašto su uvedeni drugačiji uslovi, koliko se razlikuju od ranijih godina, da li su oni uticali i na druge poljoprivrednike, kao i koliko je njih konkurisalo za subvencije nije poznato.

Iz Uprave za imovinu i održivi razvoj su najpre novinarima rekli da će pripremiti obrazloženje, ali je nakon toga nije bilo odgovora.

Na konkursima koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede fiskalni isečak je samo jedan od načina za pravdanje dobijenih para, a obavezan je ukoliko je izvršeno gotovinsko ili plaćanje karticom.

Da bi poljoprivrednici mogli da konkurišu za odeđene mere rurualnog razvoja potrebno je da dostave dokaz o izvršenom plaćanju predmetne investicije tačnije potvrdu o prenosu sredstava ili izvod, overene od strane banke. U slučaju kada je fizičko lice izvršilo gotovinsko plaćanje ili plaćanje karticom mogu dostaviti samo fiskalni isečak. Za neke mere potrebno je da dostave, pored ostale propisane dokumentacije predračun za nabavku investicija (profakturu, predugovor, ponudu ili drugu vrstu predračuna) i izjavu dobavljača da može izvršiti isporuku predmeta investicije u predviđenom roku - navode iz Ministarstva.


"Snižen procenat subvencija"

U zavisnosti od kategorija, iznosi podsticaja su različiti, ali poljoprivrednik iz okoline Niša ukazuje da je ove godine procenat podsticaja za pojedine kategorije snižen.

Za kreditnu podršku na primer ove godine je, kaže on, subvencionisanje osnovice 30 odsto, dok je prošle godine bilo 40 procenata. Za investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava podsticaj iznosi 50 odsto uz moguće odobrenje dodatnih 10 procenata, dok je tokom 2020. godine podsticaj bio skoro dva puta veći, odnosno 90 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede je ove godine za ruralni razvoj po svim osnovama i kategorijama opredelilo oko 42 milijarde dinara, a uslov fiskalnog računa za pravdanje subvencija ne vide kao onemogućavanje da se dođe do sredstava.

S obzirom da se svake godine budžet namnjenjn subvencijama u poljoprivredi realizuje gotovo u potpunosti i da Upravi za agrarna plaćanja pristiže veliki broj zahteva iz svih krajeva Srbije po osnovu svih programa, ne vidimo da ovaj način isplate podsticaja onemogućava poljoprivredne proizvođače koji planski ulažu u razvoj svog gazdinstva da dođu do podsticaja i refundacije uloženih sredstava - kažu u Ministarstvu.

Poljoprivrednici smatraju i da je konkurs izmenjen zbog promena u Upravi i ličnih interesa, pa kažu da će se njihovih potreba setiti pred izbore.

Tekst celog konkursa dostupan je ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    17:31 // 31. 7. 2021.

    gazdinstvo se tretira kao pravno lice i kao takvo moze kupiti robu direktno od proizvodjaca- veleprodaja i tako izbegne maloprodajne marze i kase. A robu plate preko banaka.Ovo se zove iznuda ili primoravanje kupaca na maloprodajne marze koje se krecu i do 30% i poreza 20% ako je u pdvu.Ko koga ovde subvencionira drzava nas ili mi nju.

  • Banjac

    18:09 // 30. 7. 2021.

    Samo zarad istine .Sve radnje za pcelarsku opremu uredno daju fiskalne

    • ja

      08:53 // 31. 7. 2021.

      za rad istine proizvodjac pcelarske opreme daje racun bez fiskalnog( nije u pdv sistemu) ovo je namesteno da se kupuje oprema samo u maloprodajnim radnjama gde je cena veća 30% do 50%. te radnje koje pominjes su obicni trgvci nisu prozvodjaci. sada jos uredbom moram kupiti tamo gde je skuplje.

    • Sokobanjac

      14:45 // 2. 8. 2021.

      @Banjac - o čemu ti to? Jesi li se probudio? da ne koristiš ti belo? Jel bi ti smeo uložiti celokupnu imovinu na tu svoju izjavu?Sedi tamo i dremaj.Ovde se radi o drugim stvarima(reketu), ali za tebe je to špansko selo.

  • Stojko

    14:38 // 30. 7. 2021.

    E, SELJACI dragi, našli ste Crkvu u kojoj će da se krstite.
    Rod dobar, KAJMAK SKINE BEOGRAD.
    Rod podbaci, TRPI SELJO.
    Ubije GRADUŠKA, opet TRPI.
    Izbori dođu, DAJU TI PAKET. Ne uzmeš stižu PRETNJE.
    Nikad OMORAN. Sem kad su Slave i Praznici verski. /danas je Gorešnjak/.
    Traži POŠTOVANJE svog rada. Kao na Zapadu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: