Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 28. 10. 2014.

| Ekonomija

Pojeftinjuje grejanje u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana-velika-*rts*.jpg
Toplana snižava cenu grejanja, arhivska fotografija

Od 1. novembra cena grejanja po kvadratu i utrošku biće jeftinija u proseku za dinar i po odlučio je Nadzorni odbor niške Toplane.

Zbog izmena u obračunu cene, kako kaže većnik Miloš Banđur, građani Niša imaće priliku da od sledećeg meseca dobiju niže račune za grejanje.

Nije što smo ranije zaračunavali mnogo više, već zato što smo usvojili nov tarifni sistem, novu metodologiju obračunavanja i postoji razlika. Sada metodologija podrazumeva da se za varijabilni deo cene uzima potrošnja u prethodne tri sezone, a do sada je reper bila samo jedna sezona. Bile su blaže zime i mi uprosečavanjem od 3 godine imamo nešto nižu cenu nego što je do sada bio slučaj - kaže Banđur.

Umesto dosadašnjih 29,23 dinara po metru kvadratnom za fiksni deo, građani će plaćati 26,48 dinara, dok će za varijabilni izdvajati 5,95 dinara po kilovat satu, umesto dosadašnjih 6,13 dinara.

Ovaj predlog Nadzornog odbora Toplane usvojilo je i Gradsko veće Niša, a trebalo bi da počne da se primenjuje od 1. novembra.


Skuplje na mazut

Gradsko veće na današnjoj sednici usvojilo je i predlog povećanja cene grejanja ukoliko se pređe na grejanje mazutom.

Kako je pojasnio većnik Miloš Banđur to se odnosi samo na situaciju da se isporuka gasa obustavi zbog “ukrajinske krize”, ali ne i zbog dugovanja koje Grad i Toplana imaju prema “Jugorosgasu”.

To nema veze sa dugovanjem “Jugorosgasu”. Isključivo je povezano sa situacijom u Ukrajni. Vlada Srbije je naložila da u tom slučaju Toplane pripreme energente i formiraju cenu, s obzirom na to da je grejanje na mazut prilično skuplje od grejanja na gas - rekao je Banđur.

Ukoliko se pređe na grejanje mazutom cena fisknog dela se neće menjati i biće 26,48 dinara po kvadratu, dok će varijabilni deo biti 6,64 dinara po kilovat satu, umesto 5,95 dinara koliko bi trebalo da bude od 1. novembra.

Podsetimo, niška Toplana je još pre nekoliko meseci napunila sve rezervoare mazutom upravo zbog mogućnosti da se obustavi isporuka gasa zbog problema između Ukrajine i Rusije.

Većnik Banđur naglašava da isporuke gasa zbog dugovanja prema “Jugorosgasu” neće biti zato što Toplana i Grad “rešavaju taj problem”.

Novinarima Južnih vesti je nedavno potvrđeno iz “Jugorosgasa” da obustave gasa, za sada, neće biti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • potrošač

    20:49 // 29. 10. 2014.

    Izjava Maksimovića da bi uštedeli na grejanju grejaće i noću. Zašto nisu "štedeli" dok nisu bili postavljeni kalorimetri. Velika cepanica

  • V,Misica 95

    14:57 // 29. 10. 2014.

    Gledam njihovog nekog pretpostavljenog.Nagadja kuda ide toplovod.Da li postoji projekat? Majko rodjena !Ma i da postoji - on ne zna da ga cita.Nacudih se cudu od kadrovika.

  • aleksandar

    12:49 // 29. 10. 2014.

    Ma treba da ga poskupe. Glupo je da plaćamo a oni da greju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: