Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 27. 9. 2013.

| Ekonomija

Pokreću stečaj na osnovu otpisanog duga

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
ei-komerc23.jpg
Upravna zgrada "EI Komerca"

Preduzeću “EI Komerc” iz Niša stigao je zahtev za pokretanje stečajnog postupka na osnovu duga koji je Poreska uprava ovom preduzeću otpisala. Konačnu reč daće sud.

Poreska uprava uputila je 27. jula preduzeću “EI Komerc” dopis u kojem ih obaveštava da je njihov dug od 1.164.160,40 miliona dinara otpisan.

Već 2. avgusta u kancelariju direktora “EI Komerca” Bratislava Živadinovića stiže opomena, ali i zahtev za pokretanje stečajnog postupka na osnovu istog duga.

- Jednostavno država daje predlog za stečaj na bazi fiktivne i fantomske obaveze koja ne postoji - objašnjava direktor Živadinović.

zivadinovic Bratislav ŽivadinovićSlučaj je sada na sudu i direktor ne želi da utiče na ili na bilo koji način vrši pritisak na pravousdne organe, ali ističe da je ugrožena likvidnost preduzeća zbog trenutnog stanja u kojem se ono nalazi.

- Ja sam direktor kojem su vezali i ruke i noge i rekli mu preplivaj Dunav. Poslujemo bez kredita, hipoteka, zaloga, zajmova i svaki put tražimo saglasnost od Agencije za privatizaciju. I pored toga poslujemo pozitivno i tvrdim da smo u boljoj finansijskoj situaciji od bilo kog gradskog javnog preduzeća - priča direktor.

Ipak, ni pozitivno poslovanje, ni redovne plate radnicima nisu bili dovoljan motiv Ministarstvu finansija da ovo preduzeće ne predloži za stečaj. “EI Komerc” se uz “EI Holding” i još tri preduzeća nekadašnjeg niškog giganta našao na listi za stečaj.

Postupak je u toku, ali javio se još jedan problem. Od svih preduzeća iz sastava EI jedino radnicima “EI Komerca” nije odobren socijalni program.

- Učinili smo sve što je traženo od nas i sve smo dostavili Agenciji za privatizaciju, ali jedino nama nije odobren socijalni program. Od 12 radnika ukupno, 4 su radno nesposobna, neki od njih imaju još par godina do penzije - kaže direktor Živadinović.

Živadinović ističe da nema nikakvu podršku ni od rukovodstva Holdinaga. Zbog brojnih problema on se obratio premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ali i ministru Rasimu Ljajiću.

Njihovih odgovora za sada nema, a radnici “EI Komerca” više ne dolaze na posao.

“Interesno - kriminalna grupa uništava EI”

Jovan Jovanović, predsednik Kriznog štaba EI kaže da se “EI Holding” i 4 zavisna preduzeća veštački teraju u stečaj.

jovanovic Jovan Jovanović- To je uradila interesno-kriminalna grupa. Aleksandar Popović, trenutni direktor Holdinga, je na nezakonit način, gde nije konsultovao sindikate i uključivao u rad iste napravio pripremu interesno-kriminalnoj grupi da se dočepa bogatstva EI - kaže Jovanović.

On nije želeo da navodi imena i kaže ko čini tu grupu, ali kaže “da se to zna”. Jovanović je rekao da su neki od ciljeva te grupe “EI Zemun polje”, Herkulem Žitorađa, Teniski tereni pored Nišave, ali i “EI Komerc” koji poseduje oko 8.000 kvadrata magacinskog prostora i prodajnih objekata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna Poskic

    17:22 // 27. 9. 2013.

    Srpska vlast ima zadatak da unisti sva domaca preduzeca . I svi koji dodju na vlast nastavljaju tamo gde su prethodni stali. Ako treba odvesce i pozitivnu firmu u stecaj , samo da ispune zadatke. STOP

    • Radioakustika

      13:04 // 1. 10. 2013.

      Ali prvo ona izvan BG! Uspeli su,Nis je oda
      vno industr.mrtav i nikome nista!Otisao sam
      `88 odatle na moju srecu,ali zalim ljude,moje drugare i kolege, koji nisu imali drugu sansu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: