Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 11. 7. 2017.

| Ekonomija

U Nišu pokrenuta akcija za zapošljavanje mladih bez roditelja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Mladi se predstavili potencijalnim poslodavcima
Mladi se predstavili potencijalnim poslodavcima; foto: JV/J. A.

Ulaskom u svet odraslih, mladi bez roditelja i deca palih boraca, teško dolaze do posla u Nišu i zato će ubuduće poslodavci dobiti subvencije za njihovo zapošljavanje, rečeno je na predstavljanju projekta “Predstavi sVe”. Ovo je prvi put da se ova kategorija nađe na listi teže zapošljivih, a godišnje u Nišu ima oko 50 njih koji traže posao.

Koordinatorka projekta Milena Jakšić kaže da je država prvi put prepoznala ovu grupu mladih ljudi kao one koji teško dolaze do posla i za njih je obezbedila subvencije koje će poslodavci dobiti ako ih zaposle.

Oni će dobiti 150.000 dinara za zapošljavanje mladih bez roditeljskog staranja ili dece palih boraca, kaže direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić, a 180.000 ukoliko je u pitanju osoba sa invaliditetom.

Kroz sve mere NZS mogu da se uključe, od stručnih osposobljavanja, preko subvencija poslodavcima za novo zapošljavanje, kroz angažovanje putem javnih radova, kada govorimo o finansijskim merama, ali i kada su u pitanju nefinansijske aktivne mere u delu obuka i prekvalifikacija - pojašnjava Matić.

U toku je javni konkurs i ima mesta za 150 novih radnih mesta, dodaje, a to je prilika poslodavcima da se jave i zaposle mlade.

Regionalna privredna komora je uključena u projekat, a kako kaže direktor Aleksandar Milićević, oni će svim članovima poslati informaciju o ovoj akciji i nada se da će se oni tome odazvati.


Oko 50 mladih bez roditelja godišnje traži posao

Iako je danas svima teško da dođu do posla, kaže direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Violeta Blagojević, posebno je teško mladima bez roditelja, jer oni nemaju podršku nikoga osim države.

Mnogo dece je dugo u hraniteljskim porodicama, neka i od rođenja, dodaje, a najteži trenutak u njihovom životu je kada treba da je napuste i zakorače u svet odraslih.

Većina njih ima diplome i ono na šta smo mi kao Centar ponosni je da su nam svi mladi obuhvaćeni školovanjem, ne samo srednjim nego i višim i visokim obrazovanjem - pojašnjava Blagojevićeva.

Mladi koji su u sistemu socijalne zaštite se, pojašnjava, školuju za različita zanimanja, među kojima su zanati koji danas odumiru, poput stolara, ali i traženi poslovi na tržištu rada, poput ekonomije.

Nemamo tačan uvid koliko je mladih sa diplomama, ali u proseku godišnje 50 mladih završava neku od srednjih, odnosno više škole, znači za 50 mladih je neophodno obezbediti radna mesta - dodaje Blagojevićeva.

Oni su do sada, kaže, pokušavali da dođu do poslodavaca i pomognu im da se zaposle i pokažu svoje potencijale, da ne bi bili na leđima države, odnosno korisnici novčane socijalne pomoći.

Zato im je, kaže, značajno što su kroz ovaj projekat mladi prošli obuku, učili da se sami predstave poslodavcima i pišu radne biografije. To je, dodaje, uticalo i na njihovo samopouzdanje.

Na skupu "Predstavi sVe" koji je organizovan u Nišu u okviru projekta „Budi svoj“, mladi bez roditeljskog staranja su imali priliku da se predstave potencijalnim poslodavcima. Članovi lokalnog privrednog sektora su se upoznali sa kandidatima, a saznali su i koje su subvencije aktuelne i koliko je značajno da se mladi iz ove kategorije zaposle.

Inače projekat partnerski sprovode Fondacija "Uključi se" i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz podršku Vojvođanske banke i Ministarstva omladine i sporta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Djordjevic

    13:40 // 21. 5. 2018.

    Postovani,
    a sta je sa samohranim majkama? Da li ce one imati prioritet?

  • A mi?

    11:41 // 12. 7. 2017.

    A ja kako se ja kategorisem?
    Dete kome je otac na ulici zavrsio na ulici i bez posla u Masinskoj,industriji Nis i ostao bez tog minimalca?
    Odem u biro a ona ce znate niste prioritet,ma daj pasos u ruke i cao nikada vise u srbiji hvala vam!

  • akcija zapošnjavanja

    21:06 // 11. 7. 2017.

    umesto tržišta rada

    kako je to zgodno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: