Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 31. 8. 2022.

| Ekonomija

Polazak prvaka u školu novi udarac na džep roditelja u Nišu, za pripremu potrebno oko 200 evra

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
školski pribor
Od 8.000 do 10.000 dinara samo za udžbenike; ilustracija; foto: T. R.

Komplet udžbenika za prvake u niškim školama ove godine kreće se od 8.000 do 10.000 dinara. Ako se tome doda i sav neophodan pribor, ne računajući odeću i obuću, roditelji dece koja polaze u prvi razred osnovne škole moraju da izdvoje najmanje 200 evra. Žale se da je to još jedan udarac na već narušeni životni standard u gradu.

učionica Udarac na džep Nišlija; ilustracija; foto: T. R.Za razliku od ranijih godina, sada deca ne mogu da koriste knjige prethodnih generacija jer su promenjeni izdavači ili sadržina. Tek neki polovni udžbenik ove godine je “upotrebljiv”.

Mi smo 5.000 dinara platili polovinu knjiga, jer smo ostatak odlučili da uzmemo od starijeg deteta pošto se poklapaju. Ove se ne poklapaju, pa moramo nove. Ukupno, ko kupuje sve novo, ispada oko 10.000 dinara - navodi jedna majka.

Roditelji kažu da im je dat spisak potrebnih knjiga i da je samo trebalo da zaokruže koje žele da kupe. Oni koji nisu nabavili neki od “važećih” polovnih udžbenika uglavnom kupuju sve jer, kako navode, znaju da će svakako morati da se snađu i obezbede to detetu.

Knjige za prvi razred smo platili 8.000 dinara. Učiteljica je rekla da ne moramo da kupujemo knjigu iz muzičkog, sa njom bi bilo preko 9.000 - priča Nišlijka.

Iako kompleti knjiga uglavnom mogu da se plaćaju na rate, uz sve ostale troškove, to je još jedan udarac na kućne budžete Nišlija, čije su plate među najnižim u zemlji. Procenjuju da će ih, kada dobiju raspored časova i spisak svega što je deci potrebno, polazak u prvi razred koštati najmanje 200 evra.

Čekamo upoznavanje sa učiteljicom kako bismo saznali šta još treba da se kupi od radnih listova, svezaka i drugog školskog pribora. Naša procena je da će nam trebati bar 200 evra za kompletno opremanje - priča jedan otac.

sveske Besplatni i povoljni udžbenici još uvek samo ideja; ilustracija; foto: T. R.Prosečna cena rančeva je između 2.000 i 3.000 dinara, a oni koji žele da kupe nešto kvalitetniju školsku torbu moraju da izdvoje između 4.000 i 5.000 dinara.

Jedna manja ukoričena sveska je 170 dinara. Ranac smo platili 3.500, futrole su oko 1.000 dinara, zavisi da li su pune ili prazne. Pribor ne košta manje od 8.000 ukupno sigurno - kaže čitateljka.

Tu su i blokovi, vežbanke, bojice, gumice za brisanje i, kako kažu roditelji, “ko zna šta još od pribora”, ali i odeća i obuća.

Podsetimo, osnivač Fondacije “Alek Kavčić”, koja nudi besplatne i znatno povoljnije udžbenike, u martu je za Južne vesti rekao da su ti udžbenici stigli tek do 25 odsto škola u Srbiji, a da se najmanje koriste u većim gradovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    18:10 // 1. 9. 2022.

    ....Drugim recima, plate niske a cene kao u Luksemburgu !

  • Slavko

    21:07 // 31. 8. 2022.

    U Savet škole se biraju podobni predstavnici iz svakog odeljenja. I šta mislite kako izgleda rasprava na temu izbora udžbenika? Kao i sve ostalo u ovoj zemlji i školstvo je veoma ispolitizovano!

  • B.Petrović, dipl. ing.

    17:58 // 31. 8. 2022.

    Srpkije rađajte!
    Pa šaljite decu u skolu.
    Tako vam savetuje trajni Predsednik.
    Jer, sve, za NAŠU DECU.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: