Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:09, 21. 8. 2017.

| Ekonomija

Poljoprivredne zadruge čuvaju i sela na jugu Srbije

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
poljoprivreda
Podsticaji za zadruge i poljoprivrednike; foto: JV/A. K.

Osnivanje i obnavljanje zadruga i njihova funkcionalnost trebalo bi, kako kažu u Ministarstvu bez portfelja, da ožive srpska sela. Zadruge u Gadžinom Hanu i Merošini već su dobile novac za obnovu, a Ministarstvo poziva i druge zadrugare da se jave na konkurs za dobijanje para koje ne moraju da vraćaju državi.

“Zaplanjski zasad”, zadruga koja se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog bilja i pčelarska zadruga “Bi kuper Devča” prve su dobile bespovratna sredstava u vrednosti od 50.000 evra za obnavljanje tehnike, kupovinu transportnih sredstava i mašina za preradu, a sve u cilju očuvanja i razvoja srpskih sela.

Saša Milosavljević, predsednik Upravnog odbora pčelarske zadruge „Bi Kuper Devča“ kaže da je ova ideja nešto što je potrebno jugu Srbije, naročito proizvođačima koji žele da ostanu i rade na selu.

Od sredstava koje smo dobili potrudićemo se da stanemo na svoje noge, da zadruga bude samoodrživa i samim tim funkcionalna da bi mogla da pruža usluge zadrugama koji bi se pored nje i na osnovu nje razvijali - rekao je Milosavljević.

Osnivanje zadruga doprineće povećanju površine zemljišta koja je pod zasadom, a samim tim povećaće se i prihodi, rekao je Zoran Ilić, direktor Poljoprivredne zadruge “Zaplanjski zasad”.

Cilj nam je da ekonomski osnažimo socijalno ugrožene porodice, a kupovinom ove opreme otvara se ta mogućnost - kaže Ilić.

Inače, konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih raspisan je maja ove godine, a rok za podnošenje prijava je do 1. oktobra.

Konkurs važi na teritoriji cele Srbije, ali naročito za Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug. Cilj ovog projekta je da ljudi koji žive od poljoprivrede budu u mogućnosti da to rade na bolji i kvalitetniji način uz podršku ministarstava - kaže Svetozar Aleksov, član Gradskog veća Niš.

Novac mogu da dobiju već formirane zadruge, koje poslednjih godina nisu funkcionisale, ali i one koji se sada formiraju. Prema Zakonu o zadrugama, zadrugu mogu da osnuju najmanje 5 fizičkih lica, pod uslovom da ne žive u zajedničkom domaćinstvu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Misko Grbin

    13:48 // 22. 8. 2017.

    Gospodo zakasnili ste 30. godina nasa planinska sela su pusta i nikada se nece obnoviti. Ove pare podelite ravnicarskim selima po partiskoj liniji - sendvicarima.

  • milisav

    10:25 // 22. 8. 2017.

    Prvo, šta će Vladi Srbije ministar bez portfelja? Koliko ih je? Valjda po ovom pitanju treba da se brinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine i finansija, a ne "ministar bez portfelja". No, nadajmo se dobrome. Važan je agrar.
    Ništa se ne kaže o zaštiti zadrugara, njihovog rada,ili će biti prepušteni tržištu.Često su nam rešenja nedorečena.
    Često se problemi ne rešavaju u hodu. I seljak izvisi !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: