Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 26. 12. 2013.

| Ekonomija

Poljoprivredno domaćinstvo stvorili "od nule"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Blace-poljoprivreda.jpg
Miloš Milić je ponosan na svoja stabla šljiva

Da se Blace s pravom smatra gradom šljiva i poljoprivrede potvrđuje porodica Milić doseljena iz Vučitrna, koja je poljoprivredno gazdinstvo stvorila, kako njeni članovi kažu, "bukvalno od nule".

U selo Bela Zemlja, udaljeno dva kilometra od Blaca, Miloš se sa porodicom doselio 1999. godine. Kaže da je dugogodišnje zajedničko zalaganje njegove supruge Ljiljane, majke Milke, ćerke i sina dovelo do toga da tek sada mogu da odahnu.

- Kad smo došli, svakog dana sam pešačio po 9 kilometara dva puta dnevno da bih išao u drugo selo da radim. Onda mi je komšija ponudio zemlju da je obrađujem, a ja sam prihvatio. Sada obrađujem 9 hektara sa kukuruzom, pšenicom, ječmom, ovasom i detelinom i svojih 50 ari pod šljivama - kaže glava ove porodice.

Proizvodnju šljiva olakšala mu je donacija NVO Eneka u vrednosti od 2.000 evra za koje je kupio priključne poljoprivredne mašine. Blace Donacija u oopremi olakšala je rad Milošu Miliću (foto: D.M.Car)

- Veoma znači kad vam neko nešto priušti. Dobijete volju. Nekad je bilo teško biti poljoprivrednik, sada umesto vas rade mašine. Dobio sam podrivače, plugove, prskalice i gume, samo mi fali još zemlje - kaže Milić.

On tvrdi da bi radije kupio još jednu njivu nego najbolji automobil na svetu, kao i da ne bi živeo u gradu čak i kad bi kuću u njemu dobio na poklon.

- Problem je što svi beže sa sela. A tvrdim da ovde nema slabe zemlje. Ako nema prinosa, to znači da je slab rad. Posle dva duboka oranja i đubrenja ovde uspeva sve osim kupusa. Samo treba da se zapne - priča Milić.

Iako zadovoljan svime što je na novoj adresi postigao, pomali ga tišti to što je shvatio da se verovatno nikad neće vratiti u Vučitrn, čemu se do nedavno nadao.


Pomoć Evropske unije

Porodica Milić je podršku dobila kroz projekat NVO Eneka za ekonomsko osnaživanje izbeglica, interno- raseljenih lica i povratnika čija je ukupna vrednost skoro 250.000 evra.

Projekat finansira Evropska unija preko delegacije u Srbiji, dok udeo od 26.400 evra imaju uključene opštine (Blace, Kuršumlija, Sokobanja, Vladičin Han, Žitorađa i Zaječar).

Opremom u vrednosti od 2.000 evra podržane su poslovne ideje 87 domaćinstava iz 6 opština, a za privrednike je bilo organizovano 120 poslovnih i stručnih obuka.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • novi lideri

    01:02 // 29. 12. 2013.

    dali ima istine u ovome,jer znam ljude koji imaju mnogo vece zasade voca,vise mehanizacije,stoke,objekata,zemlje itd.,pa jedva prezivljavaju.

  • misko

    14:37 // 26. 12. 2013.

    Podrška i pozdrav ovim preduzimljivim i vrednim ljudima.
    Ja sam pristalica ulaganja samo svojih sredstava, bez kredita koji se velikodušno nude u vidu ˝pomoći˝.

  • Двери Ниша

    13:40 // 26. 12. 2013.

    Ово су људи! Било би добро направити серијал као рецимо Дискавери што ради али у потпуно друге сврхе. Испратити их за пар година и видети како их је држава уништила да би стимулисала увознике.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: