Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:56, 28. 12. 2018.

| Ekonomija

Polovina budžeta niških opština za plate, a ostatak - od kulture do asfalta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pare
Malo para u niškim opštinama, a opet najviše ide na plate opštinara; foto: JV

Niške opštine Medijana, Pantelej, Crveni Krst, Niška Banja i Palilula će i sledeće godine najviše novca da potroše na plate zaposlenih, a svega polovina para iz budžeta će ostati za potrebe građana i taj deo opštinari planiraju da potroše na socijalnu pomoć, kulturne i sportske manifestacije, dok su im kapitalne investicije asfaltiranje, vodovodna i kanalizaciona mreža.

I naredne godine se najvišim prihodima, prema usvojenom planu, nada Opština Medijana čiji je projektovani budžet 226 miliona, opštinska kasa Panteleja planirana je na 203 miliona, budžet Crvenog Krsta na 170 miliona, dok će Niška Banja raspolagati sa 144 miliona, a Palilula sa 140 miliona dinara.

Iz gradske kase, u kojoj će sledeće godine biti 10,8 milijardi, za niške opštine izdvojeno je oko 157,7 miliona dinara - najviše para dobiće Pantelej, a najmanje Crveni Krst.

Transferna sredstva utvrđena Odlukom o budžetu Grada Niša za 2019. godinu u iznosu od 157.689.000 dinara raspodeljuju se gradskim opštinama u sledećim iznosima: Opština Pantelej 36,7 miliona dinara, Opština Crveni krst 27,9 miliona dinara, Opština Palilula 35,4 miliona dinara, Opština Medijana 28,5 miliona dinara i Opština Niška Banja 29 miliona dinara - piše u odluci.


U Medijani najviše para za natalitet, opozicija kritikuje što se pare rasipaju

Opština Medijana Najviše para za Medijanu, a troše ih za natalitet; foto: arhiva JV/P. Blagojević Najveća niška opština - Medijana, isplanirala je, kako je kazao predsednik Opštine Nebojša Kocić, da najviše para potroši "za pronatalitetnu politiku" (više od 25 miliona), kao i za kulturu (oko 16,8 miliona), za sport i mlade oko 4,5 miliona dinara, a svega 5 miliona za socijalno ugrožene. Između 10 i 15 miliona planiraju da daju za mobilijare, podzemne kontejnere i međublokovsko zelenilo.

Ovaj predlog opozicija u Skupštini Medijane nije “aminovala”, kako kaže odbornik Dosta je bilo Miloš Mihajlović, jer iako “u brojkama budžet izgleda upeglano”, pare se "rasipaju" na mnogo strana.

Ono na šta imamo najveće zamerke je to što je budžet povećan za nekih 15 %, a kapitalne investicije nisu, kao ni davanja za socijalnu pomoć. Planirane takse i ostali prihodi sumnjam da su naduvani i da su bez pokrića povećani u odnosu na prethodnu godinu. Nije velika cifra u pitanju, ali nebitno je da li je dinar ili milion dinara, u pitanju su naše pare - daje se 1,5 miliona za 3 projekta Kancelarije za mlade, a niko od odbornika ne zna čime se oni bave. Sporan je i broj savetnika koje ima predsednik Opštine, ne znamo ko su, za šta savetuju, koliko su plaćeni - priča Mihajlović.


Pantelej - prvo uređenje, pa onda poljoprivreda i turizam

Opština Pantelej je usvojila budžet od 203 miliona dinara i jedna je od opština koja će “osetiti” najveće povećanje - 30 miliona više u kasi imaće sledeće nego što je to bilo ove godine. Predsednik Bratimir Vasiljević je rekao da će akcenat biti na postavljanju rampi za invalide, mobilijare, podzemne kontejnere i atarske puteve, a planiraju i da učestvuju i u IPA projektima, ali ne navode u kojim. opstina pantelej Pantelej malo izdvaja za poljoprivredu i turizam; foto: GO Pantelej

Odbornik Levice Srbije u Skupštini Panteleja Slaviša Dinić ističe da se kroz budžet vidi da nije planirana nikakva strateška investicija u ovom delu Niša, gde su poljoprivreda i razvoj turizma najvažniji.

Prošle godine smo imali jedan milion za poljoprivredu, koji nije iskorišćen, a sad se sve to svodi kroz atarske puteve koje finansira Ministarstvo, a u delu razvoja turizma nema ničeg novog, ni Kamenički vis, ni Dabilo, ta izletišta su u katastrofalnom stanju i evo 7. godina zaredom nema nikakve investicije. Sve se svodi na plate i to je polovina budžeta, to je zagarantovano, ali ništa od razvoja Opštine Pantelej - pojašnjava Dinić.


Asfaltiranje ulica u Crvenom Krstu i Paliluli

opstina crveni krst JV Crveni Krst sledeće godine veliko gradilište; foto: JV arhiva U kasi Opštine Crveni Krst će sledeće godine biti 170 miliona dinara, većina će otići na plate, a kako kaže predsednik Miroslav Milutinović, najveće povećanje se odnosi na kulturne i sportske manifestacije za koje planiraju da potroše 7,6 miliona, dok će socijalno ugroženi dobiti svega 5,6 miliona.

Negde oko 3 do 4 miliona dinara je razlika između dva budžeta - kaže Milutinović.

Iako je i prethodnih godina najavljivano da će ova opština biti veliko gradilište, Milutinović taj plan ponavlja i za sledeću godinu i dodaje da će više para da potroše na komunalnu infrastrukturu, 8 ulica dobiće asfalt, a ostale će biti popravljene.

Najmanje para će 2019. imati Opština Palilula - 140 miliona dinara, a predsednik Aleksandar Ždrale kaže da će u odnosu na ovu biti oko 11 miliona manje u njihovoj kasi, zbog toga što zasad ne učestvuju u IPA projektima. Ždrale najavljuje da će ulice koje su pune udarnih rupa ili je potrebno da se ponovo asfaltiraju, biti sređene sledeće godine, a napominje da je od ukupnog broja tih ulica u celom gradu, 50 % na teritoriji ove opštine. opština palilula Najviše ulica sa udarnim rupama na Paliluli; foto: JV/S. M.

Odbornica Demokratske stranke u palilulskoj Skupštini Jelena Barton nije imala mnogo zamerki na budžet, ali napominje da prioritet ove Opštine treba da bude novi vodovod na relaciji Berbatovo-Vukmanovo-Donje Vlase, a ne da se pare izdvajaju za održavanje.

Taj problem postoji od 2013. i taj problem treba da se reši, a to nije u nadležnosti opštine, i onda opština ne bi izdvajala 2,5 miliona za čišćenje vodovoda, nego bi mogla da da taj novac za nešto drugo, na primer za socijalna davanja. Ono što je dobro je da je socijalna pomoć bila 2 miliona, sad je 3 miliona, to jeste dobro, ali to nam pokazuje da sve više građana sve lošije živi i postaju korisnici socijalne pomoći - priča Barton.


Niška Banja - projekti i turizam

Opština Niška Banja je isplanirala da sledeće godine ima oko 144 miliona dinara, a predsednik Dejan Jovanović kaže da je polovina tog novca od projekata koje imaju sa Evropskom komisijom i najavljuje da će i sledeće godine nastaviti da ulepšavaju Banju i razvijaju turizam. Opština Niška Banja Novi EU projekti i sledeće godine u Niškoj Banji; foto: arhiva JV

Očekuje nas nastavak rada u poslovnoj zoni Lozni kalem. Tu će u narednoj godini biti urađen projekat Ekspo centra i taj sajamski turizam vidimo kao razvojnu šansu. Naravno traženje novih partnera, to se ne vidi direktno kroz budžet, koji bi Lozni kalem popunili turističkim, sportskim i drugim poslovnim sadržajima - priča Jovanović.

Ni odbornik Narodne stranke u Skupštini Opštine Niška Banja Miloš Milenković nema konkretne zamerke na to kako je rukovodstvo opštine planiralo da troši pare iz budžeta, ali kaže da je glavna primedba što se tako malo para "rasipa" i troši na zaposlene, savetnike i drugo "osoblje", a malo para ostaje građanima koji pune opštinsku kasu.

Podsetimo, kao i opštinski, nedavno je usvojen i budžet Grada Niša koji je vlast ocenila kao razvojni, a opozicija kao deo predizbornih obećanja i pripremu za izbore 2020. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djordjije

    21:54 // 30. 12. 2018.

    Cemu 5 opstina u ovom siromasnom Nisu umesto da te pare koje daju za plate uloze u bolji zivot gradjana oni ih nemilice trose na birokratiju koja je totalno neefikasna, neekonomicna i nereacionalna, a time i nepotrebna.

  • siki

    21:25 // 29. 12. 2018.

    sta komentarisu ovi iz Dosta je bilo u Medijani? Smeta im sto ove godinu nisu uzeli kintu za projekta ko prve godine, kad su glasali za budzet. Sram!

  • Durlan

    14:18 // 29. 12. 2018.

    Pola piju, pola sebi daju :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: