Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 10. 6. 2019.

| Ekonomija

Polovina niških preduzeća poslovala s gubicima u prvom kvartalu 2019.

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Gradsko veće
Gradsko veće usvojilo izveštaje o poslovanju; Ilustracija; foto: JV

Prva tri meseca ove godine sa pozitivnim bilansom poslovalo je šest javnih preduzeća u Nišu, dok je šest bilo u minusu, navodi se u izveštajima o poslovanju. U gubitku su Tržnica, Gorica, Gradska toplana, Mediana, Gradska stambena agencija i Nišstan.

Tradicionalni gubitaš - pogrebno preduzeće Gorica, 31. marta bilo je u minusu od 4,5 miliona dinara, a sekretarka za komunalne delatnosti Vladislava Ivković kaže da je preduzeće u ovakvom stanju jer i dalje postoje sudski sporovi koje vode sa radnicima. Gradsko veće Gradsko veće usvojilo izveštaje o poslovanju; Ilustracija; foto: JV

Iznenađujuće je bilo da je gubitak u prvom tromesečju prikazan i u izveštajima Mediane, a Ivkovićeva kaže da je razlog tome slabije poslovanje sektora Zelenila.

Iako su prihodi i rashodi srazmerno ostvareni u iznosu od 23 % osnovni razlog za ostvarenje gubitaka je pad prihoda u sektoru Zelenila zbog dužeg perioda sa niskim temperaturama. Mogu da kažem da je gubitak od 325.000 za preduzeće kao što je Mediana i neznatan. U ovom kvartalu je situacija već mnogo bolja - objasnila je sekretarka.

Toplana je u gubitku od 150 miliona, a sekretarka to objašnjava "načinom finansiranja usluge i fakturisanja obaveza po osnovu enerenata".

Tržnica je u prvom kvartalu poslovala sa gubicima od skoro 3 miliona dinara.

I prethodnih godina u prvom kvartalu bio je gubitak zbog sezonskog karaktera delatnosti pa preduzeće i planira takav rezultat - navela je.

toplana Gubitke u Toplani objašnjavanju načinom fakturisanja i finansiranja usluge; foto: P. B.Podsetimo, Gorica je već godinama u finansijskom limbu, dok je od skoro finansijska situacija nestabilna i u Tržnici.


Bolje prognoze za sledeći kvartal

Ivkovićeva kaže da se očekuje da će u drugom kvartalu preduzeća bolje poslovati.

U narednom periodu očekuje se da budu popravljeni indikatori poslovanja i da se gubitak u ovim preduzećima smanjuje, pa u drugom kvartalu imaju pozitivan finansijski rezutat - navodi Ivkovićeva.

Na sednici Gradskog veća na kojoj su usvojeni izveštaji o poslovanju u prvom kvartalu, rečeno je da je ostalih 5 preduzeća koji su u nadležnosti Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj poslovalo pozitivno - Naissus, Objedinjena naplata, Parking servis, Direkcija za javni prevoz i Direkcija za izgradnju Niša.


U gubitku i GSA i "Nišstan"

Gradska stambena agencija je prva tri meseca ove godine poslovala sa gubitkom od 3,2 miliona dinara.

Kod ovog preduzeća postoji odstupanje ostvarenih prihoda od vrednosti planiranih Programom poslovanja za 2019. godinu, s obzirom da je u 2018. okončan postupak prodaje izgrađenih stanova za socijalno stanovanje na lokaciji u Ulici Majakovskog u Nišu - navodi se u izveštaju.

Nišstan je bio u još većim gubicima, pa su ona u prvom kvartalu iznosila 7,2 miliona dinara, ali se u izveštaju navodi da je poslovanje u granicama planiranog i da su isplaćivali plate.

Preduzeće je preduzelo aktivnosti vezane za sklapanje ugovora za investicije sa fizičkim i pravnim licima, kao i sa Gradom i Gradskim opštinama. Pozitivni efekti se očekuju u narednom periodu. Zaustavljen je trend raskida ugovora o održavanju sa stambenim zajednicama, čak je i evidentiran povećan broj zaključenih ugovora o održavanju sa stambenim zajednicama - navodi se u izveštaju.

Zavod za urbanizam je u pravom kvartalu bio u plusu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • glupost

    15:47 // 11. 6. 2019.

    Naissus u plusu, a plate kao 2005 ...

  • mile

    14:09 // 11. 6. 2019.

    Naravno da su gubitaši kada je u tim preduzećima zaposleno i kuso i repato po partijskoj liniji. Kada broj zaposlenih bude smanjen za polovinu i javna preduzeća budu vodili časni i strični ljudi gubitaka neće biti. Dokle god javna preduzeća služe za izvlačenje para za partijske potrebe bolje biti neće a narod će povećanjem cena usluge plaćati gubitke javnih preduzeća.

  • Borko

    07:44 // 11. 6. 2019.

    Englezi su bili privatizovali i komunalna preduzeća ali nakon prve godine su brže bolje vratili stari sistem pošto je pretio kolaps u komunalnoj oblasti. Privatnika interesuje samo profit i ništa osim toga. Drugo je pitanje kako su organizovana ta komunalna preduzeća i da li ih vode nesposobni partijski kadrovi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: